Freedom Writers (2007)

Pennan ska som bekant vara mäktigare än svärdet. Freedom Writers vill gärna få oss att tro att den också är mäktigare än gängvåld, fattigdom och droger.

Erin Gruwell kommer som helt nybakad lärare till Woodrow Wilson High School i Long Beach. Hon är full av entusiasm inför uppgiften och studierektorn förstår till sin förvåning att den här läraren inte har blivit placerad på skolan som någon form av straff utan uttryckligen sökt sig dit. Skolan är nämligen med i ett inbussningsprogram och tar emot elever från utsatta områden. I lokalerna ska många olika grupper samsas och, som en av eleverna uttrycker det, det är som ett fängelse. Sin hängivenhet till trots har Erin till en början svårt att få sina elever att lyssna på henne, de har ingen lust att respektera henne bara för att hon är lärare och dessutom påstår sig många av dem hata vita (särskilt hatar de vita auktoritetspersoner).

Hjärtnupet? Självklart. Trovärdig film? Not so much… Jag hade av någon anledning fått för mig att Freedom Writers skulle vara en lärare-omvänder-elever-och-vinner-deras-tillit-film av något bättre snitt  (den får ett nästan 70-procentigt omdöme på Rotten Tomatoes) än till exempel Dangerous Minds och jag satt bra länge och väntade på att denna kvalitet skulle kicka in. Spoiler: det gjorde den aldrig. Hilary Swank skulle lika gärna ha kunnat blåsa pixie dust över sina elever, ungefär så mycket insikt får vi i hur hon lyckades få ordning på en klass som skolsystemet redan har gett upp hoppet om. Det är som ett avsnitt av Top Model: eftersom Swank så hett vill att hennes elever ska lyckas så gör de också det. Det hade bara varit lite mer trovärdigt med åtminstone en unge som skär sönder däcken på hennes bil.

Hilary Swanks oskuldsfulla och, givetvis, katastrofala start i klassen framhävs bland annat av hennes klädsel. Tyvärr får pärlcollier och prudentlig dräkt det mest att se ut som hon gick sin lärarutbildning på 50-talet. Hennes totala förvirring inför klasskaoset antyder att amerikansk lärarutbildning inte innehåller vad som i Sverige kallas VFU (verksamhetsförlagd utbildning) för då hade man ju möjligen kunna tänka sig att det skulle kunna vara en bra idé att praktisera i klasser med den typen av elever som hon sedan ville undervisa.

Karaktärsutvecklingen är lika med noll — Patrick Dempsey som den åsidosatta maken skulle lika gärna ha kunna ersättas med en pappfigur. Imelda Staunton är helt bortkastad på ännu en surkärring och Hilary Swank är obönhörligt kämpaglad även om hon gråter lite när det strular med Patrick.

Föga förvånande visar det sig att denna hjärtevärmande historia om en näst intill patologiskt hängiven lärare har sin grund i verkligheten. Erin Gruwell lyckades få sina elever att prestera långt utöver vad någon trodde vara möjligt genom att uppmuntra dem att i olika former berätta om sina liv, främst då skrift. Vad som kanske är mer behjärtansvärt är också att hon fick dem att känna samhörighet med andra genom böcker som Anne Franks dagbok och Romeo och Julia i ett samhälle där den egna familjen, gruppen, gänget, är allt. Historien hade varit värd ett bättre öde än denna dramatiserade dokumentär.

Nej, vill man se hur duktiga och engagerade lärare utför mer eller mindre underverk med struliga och omotiverade elever är det nog ett bättre val att se ett avsnitt av Klass 9A eller varför inte ännu hellre någon av realityserierna med körledaren Gareth Malone: The Choir, The Choir: Boys Don’t Sing och The Choir: Unsung Town?

Annons

12 reaktioner till “Freedom Writers (2007)”

  1. Det här lät inte så inspirerande. Haha! Annars är ju ”Mellan Väggarna” en väldigt mångbottnad film om det svåra med läraryrket, men vill man berätta en solskenshistoria är ju kanske inte verkligheten så viktig…

  2. BRC:Amen 🙂 Även ”realityserien” klass 9A är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Det är faktiskt en ganska farlig tv-serie då den då den är helt orealistisk påverkar debatten och folk folks syn på skolan. Vikarien kan jag däremot rekommendera.
    Men nu var det en film du hade sett och inte en skoldebatt. Bra och underhållande skrivet om en film jag troligtvis aldrig kommer se.Jag vet inte vad Swank sysslar med men hennes filmval är märkliga men den här såg troligtvis bra ut på pappret, en sådan där film som oscarsjuryn gillar.

  3. Gareth Malone är en lite-för-underskattad TV-personlighet tycker jag. Jätteduktig, superpedagogisk och med ett avundsvärt tålamod. Jag tror att tio minuter framför ett avsnitt med honom ger mer än hela denna film 😉

  4. @BRC: Jo, fast det känns ju som att även om utgången i verkligheten var ”lycklig” borde man bättre kunna visa hur man kom dit. Den franska filmen lät ju tala om sig, men jag har faktiskt inte sett den. Kanske borde satsa på ett lärartema?

    @filmitch: Tack, trevligt att du gillade texten. Det som väl Klass 9A ändå är inne och naggar på är betydelsen av läraren, vilken knappast kan underskattas. Men visst ger den ingen ”sann” bild av den svenska skolan, frågan är om det är möjligt att ge en sann bild av en så komplex verksamhet och vem som i så fall ska leverera den.

    Swanks djupdykning är lite sorglig för hon är ju verkligen en duktig skådespelerska.

    Vikarien, är det den kinesiska filmen? Vill minnas att den var mycket bra.

    @Fiffi: I couldn’t agree more! Fffallt blir man imponerad av hur han alltid lyckas studsa tillbaka och vara positiv, oavsett bakslag.

  5. Lam film tycker jag. Krystad och inte särskilt trovärdig som du skrev. Lite för överdramatiserad, som ”Remember the Titans” fast värre.

  6. @BRC: Ska absolut fundera på saken.

    @Voldo: Åhå, nu kändes Remember… helt plötsligt inte alls så farlig 😉 Men jag är inte säker att Hillary är värre än en mässande Denzel…

  7. ”…som ”Remember the Titans” fast värre”.

    Å herregud. Håll mig långt borta från Freedom writers eller ge mig en hjärt-&-lungmaskin 😉

  8. Freedom Writers, ho! Har inte hunnit läsa din recension men har i princip sett hela filmen på våra reklamkanaler. Av nån anledning så fastnade jag. Historien är ju så töntigt politiskt korrekt att det bara är för mycket.

    Filmitch syftar nog inte på den kinesiska Vikarien utan på den svenska:

    http://www.imdb.com/title/tt0872274/

  9. @Fiffi: Haha, det är väl bara att se till att hålla sig undan? 😉

    @Jojjenito: Visst är den oväntat PK-enkel? Man hade liksom trott sig vara förbi den fasen förutom i halvtaskiga TV-filmer från Hallmark.

    @Jojjenito & filmitch: Aha, visste inte ens att det fanns en svensk film med samma titel. En dokumentär alltså?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: