Avatar (2009)

Det känns nästa lite skämmigt att det har tagit mig så här pass lång tid att se Avatar, så massiv har hypen varit. Men nu var det alltså dags att bekanta sig med de blå Na’vi på planeten Pandora och Jake Sullys omvändelse från marinsoldatsstridspitt till naturälskande fläthippie. Historien torde vara välbekant för de flesta: På Pandora finns den värdefulla metallen Unobtanium och det enda som står i vägen för mänsklighetens utvinnande av det nya guldet är planetens urinvånare. De lever i harmoni med Pandoras prunkande natur och förstår inte det rent monetära värdet av det som finns under jorden. Sucks to be you, Na’vi! Människorna har försökt att ta kontakt med de blå humnoiderna á la kinesisk basketspelare genom att länka upp sina sinnen mot avatarer — artificiellt producerade Na’vi.

Till att börja med ska vi väl klara av det här med animeringen: Ja, Avatar är helt fantastisk, rent tekniskt sett. Den är så snyggt gjord att det blir problematiskt: Na’vi figurerna är så levande att de känns som riktiga, inte animerade, vilket gör att man får helt andra förväntningar på bland annat handling. De är inte längre i paritet med Woody och Buzz Lightyear, utan med Aragorn och Legolas. Pandoras djungel är fläckfri men jag blir inte tilltalad av något som nattetid ser ut som en Learysk LSD-tripp eller en sammetsaffisch från åttiotalet (pick your century…).

Går vi sedan ifrån det rent tekniska blir problemen ännu större — Avatar är handlingsmässigt synnerligen enkel, på gränsen till simplistisk och, om man verkligen vill vara elak, en ren sammanslagning av diverse Disneyrullar, primärt Pocahontas och Atlantis, men även exempelvis Dansar med vargar. Cameron verkar ha nöjt sig med det mest basala, manus Möte Med Andra Kulturer 1.0, vilket gör att det hela känns som en ren transport för hans vision av Pandora. Även veteranen James Horner verkar ha tagit semester och nöjt sig med att låna Hans Zimmers noter från Lejonkungen.

Från Sullys omvändelse, till hur han vinner Na’vis förtroende, till vilka karaktärer som kan offras i den slutliga fighten bjuds inga överraskningar. Avatars budskap är allt annat än subtilt: Na’vi är indianer (sorry, native Americans) alternativt irakier (eller annat valfritt folk som USA krigat emot), unobtanium är olja och det är inte rätt att roffa åt sig det man vill ha bara för att man inte förstår den andra sidans ståndpunkt.

Nedanstående betyg ges enbart på grund av filmens tekniska kvalitet, i allt övrigt ligger det betydligt lägre. Det var faktiskt en lisa att få stänga av DVD-spelaren, hype eller inte, och till min glädje kunna återupptäcka den Cameron we all know and love, då kanal 6 precis hade kört igång sin visning av Aliens.

Avatar tycks vara en sådan där film som delar publiken i två delar, väldigt få verkar ha ett halvljumt förhållande till blå tremetersaliens. Antingen älskar man den som Magnus, Voldo, Addepladde eller Filmitch. Eller också ser man bara Camerons teknikorgasm som jag själv, Fiffi och Henke.

Edit 110715: Mittåt, jag hade missat en recension. Även Sara gillade 3D-upplevelsen. Så nu blev vi helt plötsligt ganska få i tjurighetshörnet…

Edit 110716: Mittåt x 2 eftersom jag dessutom hade missat Plox recension. En som faktiskt inte sågar men samtidigt inte omfamnar utan förbehåll.

Annons

12 reaktioner till “Avatar (2009)”

 1. Det var några år sen nu, men jag tycker ändå att ett you had to be there lämpar sig väl i det här fallet. Har inte sett den sen den där alldeles fantastisk 3D-visningen däf jag kände att den hade få övetmän i action/visuelltoppen. Storymässigt är det sannerligen inget märkvärdigt, men vilket jäkla hålligång!

 2. Intressant text. Jag har absolut inget sug att se den här filmen, men då tilltalas jag sällan av filmer som bygger på att det först och främst ska vara ”snyggt gjort” (och där avfärdade jag väl i princip all film som görs i Hollywood idag). Det var intrycket jag fick av trailern då det begav sig, tankarna gick för mycket till Star Wars-prequel filmerna.

 3. Jag är lite på Pladds sida här faktiskt (you had to be there). Avatar var min första (och hittills enda) film i tre dimensioner och jag satt och viftade bort eldflugorna som flög omkring i biosalongen. Annars håller jag nog med om det du skriver men upplevelsen gjorde att det blev en trea till slut.

 4. @Pladd: Jag kan absolut tänka mig att det blir en annan upplevelse i 3D på bio (jag törs knappt börja titta på TRON Legacy när jag nu är hänvisad till ”bara” DVD ;)). Å andra sidan fattade jag för att både Fiffi och Henke också såg den på bio och ändå inte rycktes med.

  @BRC: Trevligt att du tyckte om texten. Idealet är väl när man kan få både och, yta _och_ innehåll men jag är inte helt avigt inställd till rätt mycket yta. Här blev obalansen dock allt för stor.

  @Jojjenito: Se svar ovan 😉

  @Sara: Aj, förlåt, jag missade att du också skrivit om den! Ska rätta till det med en gång.Och jag kan hålla med om det du säger, att tekniken i alla fall användes till att bygga världen och inte enbart för självändamål. Alltid något.

 5. @Sofia – Haha, ingen fara, jag förväntar mig inte att du ska hålla koll på alla mina recensioner. 🙂

 6. Jag såg Avatar i 3D-format och jag har sällan blivit så besviken. Med all den teknik och alla dom effekterna borde 3D ha gett en riktig WOW-upplevelse alldeles oavsett om man gillar filmen eller inte, men nej, inte ens kidsen tyckte att glasögonversionen var nödvändig och dom gillade filmen mycket mer än jag.

  Vad gäller Tron Legacy Sofia så kan du vara lugn. 2D-versionen fungerar utmärkt. Skillnaden mellan bio och hemma är större än mellan 3D och 2D i detta fallet..

 7. @Sara: Nä, fast här kändes det som att jag hade med ”alla” andra.

  @Fiffi: Ja, det var det jag hade för mig, att du såg Avatar i 3D, alltså. Men jag är lugnad vad gäller Tron 😀

 8. Sjukt häftig bioupplevelse indeed – även om det inte blir mer än så. Känner egentligen inget sug alls över att se om den, känns liksom inte som att det kommer att bli bättre hemma i soffan Den får helt enkelt förbli ett härligt biominne. Skrev om den här när det begav sig:

  http://www.plox.se/?p=1022

 9. Tack för länkningen.

  Jag såg också filmen i 3D på bio. Grymt snyggt gjort med den nya tekniken. Patetiskt att spendera många år på en film och bara bry sig om att utvekla denna teknik och intet bry sig om manus. Film utan bra karaktärer eller handling är aldrig bra film, oavsett format eller teknik. Det måste de flesta hålla med om.

  Tack Sofia för att du sällar dig till de rättrogna i detta ämne…

 10. Tack för länken men vad jag NU tycker om Avatar efter att första hypen har lagt sig är en annan sak. Jag så faktiskt inte filmen i 3D då Karlstad inte hade tekniken så det var inte nyhetens behag som gjorde att jag fastnade. Jag håller med om att det är Pochahontas rakt av (men säg det inte till Cameronnär, när en reporter drog likheter mellan the Abyss o Close encounters gick regissören och låste in sig på toaletten för att få sura ifred) men på något sätt så fastnade jag i den ganska simpla historien. Däremot är den kanske inte värd all den framgång som den fått för så bra var den inte men underhållande.

 11. @Plox: NEJ! Hade jag missat dig också? Damn, ska genast rätta till. Intressant att du än så länge tycks sälla dig till det något mer halvljumma lägret. Upplevelsen kan jag som sagt tänka mig att skriva under på, men att jämföra denna som äventyrsfilm med Indy tycker jag inte håller. Ett äventyr kräver mer än häftig teknik.

  @Henke: Jag är alltid rättrogen 😉

  @filmitch: Haha, och här trodde man att kändisar av den digniteten borde vara vana vid lite konstruktiv kritik 😀 Fast jag upplever att filmen framförallt fått framgång på grund av sitt underhållningsvärde, har nog inte sett någon som försöker hypa handling eller karaktärer så i det avseendet är de flesta omdömen rättvisa tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: