Rendition (2007)

alt. titel: Utlämnad

Douglas Freeman arbetar som analytiker för CIA och är rätt bekväm med att vara passagerare till de mer erfarna agenternas förare. Men när den ordinarie agenten stationerad i det namnlösa Nordafrikanska land där Douglas arbetar stryker med i ett bombdåd blir Douglas raskt och något ofrivilligt befordrad (fortfarande med kollegans blod på händer och skjorta).

Hans första uppdrag i hetluften blir att ta emot Anwar El-Ibrahimi som omhändertagits av amerikanska myndigheter men sedan med varm hand överlåtits till det land där Douglas verkar. Det blir nu polisbefälet Abasi Fawal och hans underlydande som ska se till att Anwar levererar den information som Douglas och hans chefer är ute efter. Men på flygplatsen i Chicago står Anwars fru Isabelle och väntar på en make som aldrig anländer.

Rendition var en sådan där film som det talades mycket om innan den hade premiär men sedan ganska snabbt försvann från filmhimlens firmament. Att så skedde trots stora namn som Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Meryl Streep, Peter Sarsgaard och Alan Arkin beror tyvärr inte på att detta var en så brännande film att man mer än gärna begravde den och dess svåra ämnesval, utan på att den inte håller måttet.

För min del ligger problemet framförallt på manus- och karaktärsnivå. Rendition försöker köra sin historia på tre olika plan och det är minst två för mycket. Jämsides med Douglas moraliska betänkligheter inför pålitligheten av den information som man får ut av ett torterat vittne har vi Abasi Fawals bekymmer för sin dotter Fatima som i sin tur smiter iväg när hon kan för att träffa studiekamraten Khalid. En kille vars bror dog i händerna på polisen och som har oroväckande revolutionära böjelser. Dessutom får vi lite nu och då följa Isabellas kamp i Washington D.C. där hon försöker få några vettiga svar på vad som egentligen hänt hennes make.

Detta innebär i sin tur att alla karaktärerna snarare blir stereotyper eller representanter, än fullfjädrade personer. Witherspoon är Förtvivlad™, Gyllenhaal är Tveksam™, Arkin och Sarsgaard är Fega™, Streep är Kallhamrad™ och  Moa Khouas är Terroristen™ (fast inte en bottenlöst ond sådan för den här filmen är Nyanserad™). Dessutom kan jag inte tycka annat än att man gjort det lite väl lätt för sig när det gäller Offret™ Anwar (spelad av Omar Metwally). Möjligen beror det på att man inte trodde att den amerikanska publiken skulle kunna sympatisera med honom annars, men resultatet blir inte godtagbart.

För självklart kan inte en man som flyttade till USA som fjortonåring, är högutbildad och dessutom gift med über-amerikanska Reese (dessutom höggravid!) vara terrorist. Det enda som ger ens en antydan om hans egentliga ursprung är hans hudfärg och det faktum att hans mamma inte ser ut som Betty Crocker (men slöja har hon naturligtvis inte). Det enda som tycks tala emot honom är det faktum att han inte blivit amerikansk medborgare, annars är han lika amerikansk som äppelpaj. Som om detta inte vore nog kan man också ställa sig mycket frågande inför det slut som möter honom och tittaren. Lätt osannolikt och otillfredsställande är inte för lite sagt.

Det blir dock extrapoäng för att invånarna faktiskt inte pratar engelska med brytning i Douglas Nordafrikanska land, att man letat rätt på skådisar med ursprung åtminstone i närheten av den region där delar av filmen tilldrar sig och hela produktionen är otvetydigt välgjord. Men problemen ovan gör att den andas ”kompetent TV-film”, snarare än ”behjärtansvärd Hollywoodstorfilm”. Regissören är Gavin Hood, sydafrikanen som skördade sina lagrar med Tsotsi, men som sedan har gått det sedvanliga Hollywoodödet till mötes. Efter Rendition var det nämligen dags för en så angelägen film som X-Men Origins: Wolverine.

Då tycker jag nog att den brittiska filmen med den snarlika titeln Extraordinary Rendition och med Andy Serkis i en av rollerna låter intressantare med sin betydligt mindre tillrättalagda historia.

22 reaktioner till “Rendition (2007)”

  1. Jag tror inte ens jag hört talas om den, men den låter ju onekligen amerikansk utifrån din beskrivning av karaktärer och handling och det tillrättalagda. Din text för tankarna till den hemska TV-serien ”På heder och samvete” där huvudperson-militären tydligen hade en rysk halvbror som en fin politisk vink…

  2. Jag vill minnas att den promotades med Merly som Bad girl right?? Har bara skumläst recensionen för den här vill jag nog se så fräsch som möjligt faktiskt. Titel och omslag konnoterar Bourne för mig…

  3. @BRC: Det kom ju ett par filmer på det här problematiserande temat ungefär samtidigt, den här och Stop-Loss bland annat. Ahh, JAG — aldrig några svårare moraliska betänkligheter. 🙂

    @Joel: Måste erkänna att jag inte vet vad uttrycket hänvisar till, men hennes karaktär känns väl som den tydligaste ”ändamålen helgar medlen”-typen. Det här är ungefär så långt från Bourne man kan komma, möjligen med undantag för en hyfsad realitetskänsla. Yes — en Joel-dekonstruktion av den här skulle jag gärna läsa!

  4. Jag vill minnas att Meryl Street framstäldes som filmens villain i trailern. Men jag kan blanda ihop den med någon av hennes hundra filmer ifrån sista 10 åren.

    Hmmm jag får hyra den och se helt enkelt. Har en klar kandidat till dekonstruktion efter att ha sett 10 minuter av Änglagård 3… Var tvungen att stänga av för att springa ut på stan och hyra de andra två.

  5. @Joel: Tja, det här ska vara en balanserad film så det finns ju inga ordentliga skurkar, men visst är hon en av de dåliga. Haha, Änglagård kommer jag definitivt att se fram emot.

  6. Tsotsi, Rendition, X-Men Origins: Wolverine. Hmm, nu har jag inte sett nån av filmer men det känns som en lite tråkig utveckling. Tänk om von Trier skulle ha gått samma väg. Haha, det kanske hade blivit riktigt kul.

    Tror jag ska se den här. Brukar gilla amerikanska rullar med politik/krig i andra länder.

  7. Jojjenito: Jag gillar Green Zone ex. men Syriana är nog ett av de största sömnpillrena jag varit med om sedan jag såg tunna röda linjen på bio *snark* så efter den så ser jag med skepsis på hela genren…

  8. @Jojjenito: Haha, är Direktören… Triers X-Men månne? 😀

    Se den gärna, skulle vara kul att se vad du tycker. Enligt vår fördelning borde den passa rätt bra 😉

  9. @Joel: Så trevligt att det finns någon annan som inte dyrkar Syriana (och Thin Red Line). Jag blev inte riktigt klok på mellanösternrullen, den spred sig alldeles för tunt mellan sina olika plottar och verkade inte riktigt veta om den skulle vara action eller drama.

  10. Tyckte nog att den här filmen var helt ok ( även om din kritik är befogad )men jag brukar jaga upp mig i onödan när jag ser ”politiska filmer” speciellt när de rör mellanöstern och är amerikanska. Enda som jag egentligen accepterar av ngn märklig anledning är 24.
    Thin red line oj vilket sömnpiller! Syriana ligger hemma och skräpar – otittad den ska kanske förbi otittad?

  11. Filmitch: Om du har grymma sömnproblem nån natt skulle jag rekommendera att slänga på Syriana i lap-topen i sängen du kommer inte vara vaken länge… *snark*

  12. Nejnej! Syriana är en riktig toppenrulle. Perfekt kombination av drama och action, krig och politik. Dessutom engagerande från minut ett till eftertexterna börjar rulla. Inte en seg stund.

    Så Filmitch, you have my blessing till att se Syriana.

  13. @filmitch: Nu verkar du ju intresserad av den här typen av filmer, så du ska nog inte avstå från Syriana bara för att jag och Joel är lite tjuriga 😉 Se den och döm själv.

  14. Kan hålla med om att den är spretig, men inte alls seg. Vad tycker ni Syrianahatare om Traffic då? Den är ju lite tajtare, men med samma tempo och liknande upplägg.

  15. Haha, Citizen Kane är kanske att ta i 🙂 Traffic var helt ok, men många av historierna var alldeles för uppenbara. Det kunde man iaf inte beskylla Syriana för 😉 Men generellt är jag inte jätteförtjust i greppet med en massa småhistorier, tror det har diskuterats förut i ngt annat sammanhang.

  16. Ja det ser nog ut som att jag for lov att ta mig an Syriana. men Sofia har rätt jag har en svaghet för filmer med ”småhistorier” som bildar en helhet.
    Traffic gillade jag mycket, ljussättningen var ett enkelt men mästerligt drag att det sedan kan inte var en överraskningarnas film är en annan sak.

  17. @filmitch: Småhistorier _och_ politisk mellanösternfilm, det står ”filmitch” över hela Syriana tycker jag det verkar som 😉

  18. Hmm, missade den vidare diskussionen här så jag hoppar in nu.

    Joel: Haha, jag tycker precis tvärtom. Jag tyckte Green Zone var enformig, det fanns liksom ingen spänning och jag var helt ointresserad av karaktärerna. Syriana däremot var intressant, med ganska paranoid stämning och bitvis spännande, och lite sorglig.

    Den tunna röda linjen däremot, japp det var tidernas sömnpiller. Well, inte om man jämför med filmskaparnas John Blund, Andrej Tarkovskij men ändå. 😉

  19. Sofia: Ja, Direktören… är väl så nära lättsam ”enkel” film som von Trier nånsin kommer att komma. Ska försöka se Rendition, den borde passa mig.

    filmitch: Se Syriana! Om du inte lyssnar på mig så lyssna på Pladd. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: