Tempus fugit

Igår var jag hemvändare. Vi var ett gäng ålderstigna naturare som gemensamt försökte hantera det faktum att det var 20 år sedan vi gick ut gymnasiet. Det gick rätt bra med benäget bistånd i flytande form men känns fortfarande helt osannolikt.

Nästan lika osannolikt (men betydligt mindre traumatiskt) känns det att det idag är exakt ett år sedan jag med darrande fingrar publicerade de första inläggen på Rörliga bilder och tryckta ord. Efter en tids försiktiga filmomdömen via Flixter och Facebook samt kringsurfande på andra recensionsbloggar (säkerligen i likhet med många andra var Fiffi den första jag började trakassera) kände jag mig redo att kasta mig rakt ut i det okända.

Knappt trehundra inlägg har det hunnit bli och av dem är ungefär 270 recensioner (lite drygt 210 filmer och 60 böcker). Mellan tummen och pekfinger skulle jag gissa att 90% av dem är nyskrivna, alltså gällande filmer och böcker som jag har sett eller läst alternativt  sett eller läst om under året. Inläggen har renderat i lite drygt 2 100 kommentarer (inklusive mina egna, så lite fuskig är väl siffran).

Första tiden var jag naturligtvis själaglad för alla besökare som lyckades hitta fram, men tack vare draghjälpen från Beautiful blogger-hajpen har jag ända sedan september 2010 snittat på minst 40 hits per dag. Rekordet hittills är 200 och sattes i början av februari med de livligt besökta Ghost in the machine-inläggen. I slutet på januari hade hitsen ackumulerats till 10.000 och nu, bara lite drygt tre månader senare, är jag redan halvvägs till det dubbla. Tack till alla er som hittar hit, som läser och kommenterar! Utan er skulle jag för min del vara en betydligt mindre glad bloggare.

Tanken är naturligtvis att fortsätta i ungefär samma spår med några nya projekt runt hörnet. Söndagarna ägnas helt medvetet oftast åt böcker och gamla filmrecensioner från Västerbottens Kurir-tiden. De från början helt slumpmässiga fredagssågningarna borde jag inte ha några problem att underhålla, så mycket dålig film jag dumt nog ändå ser.

Annars tänkte jag försöka plocka ihop några fler I fokusteman (kanske ett i månaden så länge de håller), ta tag i Joels inspirerande födelseårsinlägg och samla på mig tillräckligt många lämpliga recensioner för att kunna ägna en hel månad åt Halloween. Vilken månad? Det får väl bli en överraskning… Dessutom håller jag att långsamt tagga upp alla inlägg eftersom jag inte gjorde det från första början (man kan inte tänka på allt).

Men i botten på allt detta ligger naturligt alla roliga, trevliga och säkerligen också avskyvärda nya och återupplivade bok- och filmbekantskaper jag ska göra! Blir ni med på ett år till? Pretty please, with sugar on top and a good movie to boot?

19 reaktioner till “Tempus fugit”

 1. Stort grattis på födelsedagen! Det känns som att din blogg har funnits i evigheter (på ett bra sätt så klart). Jag är imponerad över att din statistik. Jag fick hålla på betydligt längre för att nå den nivån (som jag fortfarande befinner mig på).

  Det är klart som korvspad att jag är kvar ytterligare ett år. Du har ju mängder med Jarmusch kvar att skriva om.

 2. Nej men grattis! Ser fram emot fler år! Om du bloggat i ett år borde jag alltså ha hittat fram till dig ganska tidigt, om jag minns rätt.

 3. absolut, även om jag inte kommenterar så läser jag med stor behållning!

 4. Ett fyrfaldigt leve för en en mycket underhållande blogg 🙂 Alltid roligt att läsa, gillar blandningen av film och bok ( väntar fortfarande på Drood 😉 ) Jag trodde faktiskt du hade hållt på längre precis som Pladd säger känns det som du hållt på i evigheter. Ser fram emot många fler spännande och roliga inlägg.
  Även jag sitter och kämpar med Joels födelseårsinlägg vilket hästjobb!

 5. Bläddrade i ditt arkiv lite och såg att Inlägget Things with claws var den första posten jag läste på din blogg.

 6. Grattis på födelsedagen Sofia! Självklart hänger jag med ett år till, eller två eller tre. 😀 Jag sitter i den där lilla uppblåsbara gula jollen bakom din segelbåt fullkittad med flytväst, varm choklad och toppluva a la Bill Murray.

  En liten tanke bara: är det inte ganska häftigt att vi är precis lika gamla, skriver filmbloggar OCH har gått natur (fast jag hade 20-år-sedan-jag-tog-studenten-jubileum förra året) ? 😀

 7. Tack för alla grattis, de värmer skönt i vårkylan och vad roligt att ingen tycks ha ledsnat ännu 😀

  @Pladd: Konstigt att ett år kan gå så fort och ändå kännas så långt. Jarmusch? Jag tycker vi ska sikta på att hitta en ny regissör som vi inte alls kommer överens om 😉

  @BRC: Ja, det var egentligen bara sommarmånaderna som var lite tröga och sedan tog det hyfsad fart med vår lilla bloggkrets.

  @Agneta: Alla besökare är lika välkomna, men avtrycken är förstås roliga att se.

  @filmitch: Oj, du var på plats tidigt mao… Roligt att du tycker blandningen funkar och Drood är faktiskt på gång nu… Inom en månad i alla fall… Oh, vad spännande med ditt födelseårsinlägg, det ska bli väldigt skojigt att läsa.

  @Fiffi: Det låter som en bra position, så kan vi ha lite skrikande filmdiskussioner mellan varandra. Åhå, en fellow-naturare, trevligt! Men då var du lite mer framåt om du tog studenten redan ’90? Vi kan väl också lägga till likheterna att ingen av oss jobbar med något som ens är i närheten av hardcore-naturvetenskap.

 8. Grattis! Mitt första stapplande wordpress.com försök ägde rum ungefär samtidigt som du startade upp. 2100 kommentarer är väldigt bra på ett år även om många är dina egna.

  Passar på att önska ett tema när jag ändå är igång. Skulle vara kul att höra vad du tycker om Fast and the Furious filmerna. Har själv sett alla filmerna på ganska kort tid varav jag just nu håller på att avsluta en analys av den första. Får se om jag orkar skriva om uppföljarna), skulle vara jätteintressant att höra dina åsikter om dessa filmer.

 9. @Sofia:
  Framåt och framåt vet jag inte, jag fick hoppa över en klass så jag var liksom lite före hela skoltiden. Yngst jämt. Båring. Men det är ju sånt som inte spelar nån roll nu längre, vi gick ju i gymnasiet på FORNTIDEN hualigen. Och tänk om någon vänlig SYO-konsulent hade meddelat mig att natur var 99% matte, då hade jag ALDRIG valt det där. Har haft NOLL glädje av dessa kunskaper annat än när jag spelar TP 😉

  Men det blev ju folk av både dig och mig så småningom – om än inga naturvetare ;D

 10. @Joel: Tack! Att vi var så jämsides hade jag aldrig kunnat kunnat gissa. Jag kan aldrig stå emot önskemål — självklart tar jag mig an F&F-filmerna. Får väl bara se till att rappa på så länge de ”bara” är fem stycken 😉

 11. @Fiffi: Clever girl… Frågan är väl vem av oss som drog nitlotten, jag valde natur med helt öppna ögon eftersom jag drömde omöjligt veterinärsdrömmar. Att all matte och fysik sedan var så svårt att jag aldrig fixade betyg nog att ta mig in på Ulltuna fanns liksom inte med i beräkningen 😉 Men som du säger, det löste sig ju på något sätt i alla fall.

 12. Hänger på givetvis. Din var en av de första bloggar jag tittade på innan jag startade. Trodde du hade bloggat i flera år då. Grymt välskrivet hela tiden, lär mig nya ord med jämna mellanrum. 🙂

 13. @Sofia:
  Och jag med mina drömmar om Journalisthögskolan som sket sig av precis samma orsak 🙂

 14. Stort grattis – och tack för så många smarta och underhållande inlägg! 🙂 Självklart fortsätter jag stalka dig! 😉
  PS Jag har inte glömt Herzog … 😉

 15. @Jojjenito: Tack för berömmet, roligt att det gillas. Hur vet du att jag inte bara hittar på nya ord? 😉

  @Fiffi: Attans vad surt, då behövde du ju inte ens ämnena 😦

  @Sara: Tack själv — ser fram emot fler Edithkärleksbombningar. Herzog har blivit en sådan där liten trevlig överraskning som alltid ligger strax under horisonten 🙂

 16. Grattis på födelsedagen så här lite i efterhand, Sofia 🙂
  Du har frekvent lyckas hålla en välskriven och intressant nivå på dina inlägg.

  Uppskattar också dina bokrecensioner då jag själv inte har hittat några andra intressanta bloggar som skriver kring detta. Och trots att jag själv inte är särskilt kunnig inom bokområdet och därför inte kan kommentera det så mycket som jag hade velat, så har du gett mig många boktips. Problemet är väl bara att hitta tiden till de, men det löser sig alltid 🙂

  Ser fram emot dina kommande blogginlägg 🙂

 17. @Martin: Oj, tack, vad snäll du är! Huvudsaken är ju att det finns folk som läser recensionerna och som tycker att de ger något, kommentarerna är liksom bara grädde på moset. Roligt att du tycker att du hittat ett par tips och så får du väl hålla ögonen öppna i morgon då 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: