SVT kan näppeligen ha förutsett det efterföljande tjafset i den svenska valprocessen (eller kunde de det?!), beslutet att sända Recount på måndagskvällen efter 2010 års val bör snarare ha varit tänkt som en kul liten blinkning. Desto mer intressant med tanke på att den fantastiska förvirring som följde på begärandena om omräkning av röster i Florida vid presidentvalet 2000 mellan Bush och Gore borde ha fått till stånd funderingar kring kvalitetssäkring av röstprocesser. Uppenbarligen så icke i Sverige.

Recount är alltså en detaljerad beskrivning av vad som skedde i kulisserna när det stod klart att det förekommit tveksamheter och frågor kring röstandet och rösträknandet i Florida. Filmen blandar friskt riktiga TV-sända intervjuer och presskonferenser med dramatiserade och säkerligen till viss del påhittade händelser och samtal mellan nyckelpersoner inom de bägge lägren. För här är det strid på kniven mellan demokrater och republikaner och har man inte funderat på det förut märks det här hur sårbart det utpräglade tvåpartisystemet är. Bägge partierna försöker snubblande vara först över mållinjen, samtidigt som man gärna sätter krokben för den andre i den mån det går utan att hejda den egna framfarten allt för mycket.

Vill man vara riktigt på den säkra sidan bör man kanske se någon av de många utmärkta dokumentärer som finns om hela debaclet, för i en sådan här film kan man aldrig vara helt säker på om att det som visas kan sägas representera någon form av sanning (detsamma kan å andra sidan också sägas om dokumentärer, hur man än vänder sig har man rumpan bak). De juridiska spetsfundigheterna och allt som pågår i rättegångssalarna bör väl knappast ha kunnat vridas till allt för mycket, men man undrar exempelvis om statssekreteraren och republikanen Katherine Harris verkligen var så aningslös och lättmanipulerad som hon framstår här i Laura Derns skepnad.

Med tanke på den sorgesamma musik som spelas varje gång demokraterna har eller tror sig ha förlorat torde det heller inte föreligga några större tveksamheter om vart filmen har sina sympatier även om den situation man åser känns minst sagt kafkaartad. Inte nog med att alla stater har olika system för röstning i ett nationellt val, åtminstone i Florida tycks också många counties köra sin egen linje, vilket borde skapa rejäla trovärdighetsproblem. Om det är sant som filmen anger, att det kan hänga på individuella maskiner och valdistrikt huruvida röstningen kan anses som säker eller inte, är det minst sagt anmärkningsvärt.

Vad som också är anmärkningsvärt (nästintill lika kafkaartat som den floridanska rösträkningen) är valet av regissör. Ursprungligen skulle Sidney Pollack ha axlat manteln men var tvungen att hoppa av på grund av den cancer som senare tog hans liv. In på scenen kommer istället…Jay Roach. Fyra år efter Meet the Fockers kommer Recount. Men för all del, han gör ett habilt jobb, stärkt av en minst sagt imponerande rollista med bland andra Kevin Spacey, Tom Wilkinson (iförd århundradets vitaste toupé), Dennis Leary, Bob Balaban, Ed Begley Jr., Mitch Pileggi och, som grädde på moset, John Hurt.

På det hela taget ganska underhållande men framförallt informativt om händelserna som nästan kostade Al Gore hans Nobelpris.