En uppföljare för att rida på vågen från en tidigare populär film? Ett aprilskämt? No such luck…

Hollywood skulle ju inte vara Hollywood om man inte kan casha in på en populär företeelse. Den första mumiefilmen blev, kanske något oväntat, en hit och faktiskt också en riktigt bra matinéfilm, full med äventyr och glatt humör. Därför ska man väl knappast bli förvånad över att det relativt snart tröskades fram en uppföljare där Imhotep, följdriktigt, återkommer.

Rick och Evelyn är numera gifta och har en son men söker fortfarande exotiska äventyr. Sonen Alex har inte fallit särskilt långt från äppelträdet och lyckas därför bli fast med ett mystiskt skorpionarmband. Armbandet ger bäraren anvisningar om hur man ska ta sig till oasen i Ahm Shere och där uppväcka skorpionkungen som vilat i tusentals år. Just detta har den reinkarnerade Anck-su-namun (Yes, the bitch is back…) tänkt göra genom att i sin tur återuppväcka vår gamle vän Imhotep. Planen är sedan att Imhotep skulle besegra Skorpionkungen för att ta kontroll över hans underjordiska arméer och därefter (är vi förvånade, någon?) ta över världen.

Problemet med The Mummy Returns är detsamma som med många uppföljare: i brist på den nyhetens behag som fanns i originalfilmen vräker man på med mer. Skit samma vad, bara det är mer. Här är handlingen i vissa avseenden nästan en kalkering av originalet (vatten istället för sand, men ni fattar…) men det är mer action, fler putslustiga one-liners, fler karaktärer som inte hinner befästas utöver rena staffage och därmed känns ganska onödiga samt ett brådmoget Hollywood-barn (and don’t we just hate those?).

Det riktiga problemet, som gränsar till filosofisk-existentialistiskt, är dock ganska intressant om det inte vore för att det här blir så tydligt hur snabbt man smällde ihop denna uppföljare. Enligt tidslinjen tar första filmen sin början 1923 då Rick är i Hamunaptra. Tre år senare, alltså 1926, är han tillbaka i sällskap med Evy och Jonathan. Denna film sägs tilldraga sig 1933, alltså sju år efter den första segern över Imhotep. Rick och Evy är nu gifta och har en son. En son som enligt uppgift ska vara åtta år (medan skådespelaren Freddie Boath egentligen var 10 bast). How the hell did that happen!?