Hos mig och bloggaren Martin på Royale with Cheese väcktes redan innan jul tanken på att det skulle kunna vara roligt att ta oss an A Clockwork Orange. Först som bok av Anthony Burgess och sedan den nästan ännu mer klassiska filmatiseringen av Stanley Kubrick (bland annat angiven av Filmmedia.se som en av filmhistoriens tio mest lyckade filmadaptioner). Inte minst gjordes detta extra spännande av Martin anger filmen som en av sina absoluta favoriter medan jag intagit en betydligt mer avvaktande hållning till Malcolm McDowell och Stanley Kubrick. Boken var jag totalt obekant med medan Martin hade hunnit känna på den också.

Det här projektet ger naturligtvis upphov till en massa tankar, både kring historien som sådan samt problem och fördelar med att omvandla en skriven text till en visuell film. Nedan finns ett försök till en diskussion kring fri vilja och våld som är ett av de bärande temana i berättelsen om huvudpersonen Alex upplevelser i en okänd Londonframtid. Är du helt obekant med berättelsen kan det kanske vara idé att gå direkt på Martins och mina texter om boken och filmen och sedan komma tillbaka till diskussionen.

För att de olika delarna i detta multiinlägg ska kunna gå att överblicka och göra läsningen lite mer hanterlig ligger våra inlägg för sig under detta. De är också avskiljda med en ”Läs mer”-länk för att det inte ska bli så långt att scrolla mellan de olika inläggen. Scrolla nedåt eller klicka på länkarna för att komma till den text du vill läsa. Mycket nöje!

Sofia och Martin tillsammans – A Clockwork Orange: Diskussionen

Martin: A Clockwork Orange (1962 och 1971)

Sofia: A Clockwork Orange (1962)

Sofia: A Clockwork Orange (1971)