Urverksapelsiner

Hos mig och bloggaren Martin på Royale with Cheese väcktes redan innan jul tanken på att det skulle kunna vara roligt att ta oss an A Clockwork Orange. Först som bok av Anthony Burgess och sedan den nästan ännu mer klassiska filmatiseringen av Stanley Kubrick (bland annat angiven av Filmmedia.se som en av filmhistoriens tio mest lyckade filmadaptioner). Inte minst gjordes detta extra spännande av Martin anger filmen som en av sina absoluta favoriter medan jag intagit en betydligt mer avvaktande hållning till Malcolm McDowell och Stanley Kubrick. Boken var jag totalt obekant med medan Martin hade hunnit känna på den också.

Det här projektet ger naturligtvis upphov till en massa tankar, både kring historien som sådan samt problem och fördelar med att omvandla en skriven text till en visuell film. Nedan finns ett försök till en diskussion kring fri vilja och våld som är ett av de bärande temana i berättelsen om huvudpersonen Alex upplevelser i en okänd Londonframtid. Är du helt obekant med berättelsen kan det kanske vara idé att gå direkt på Martins och mina texter om boken och filmen och sedan komma tillbaka till diskussionen.

För att de olika delarna i detta multiinlägg ska kunna gå att överblicka och göra läsningen lite mer hanterlig ligger våra inlägg för sig under detta. De är också avskiljda med en ”Läs mer”-länk för att det inte ska bli så långt att scrolla mellan de olika inläggen. Scrolla nedåt eller klicka på länkarna för att komma till den text du vill läsa. Mycket nöje!

Sofia och Martin tillsammans – A Clockwork Orange: Diskussionen

Martin: A Clockwork Orange (1962 och 1971)

Sofia: A Clockwork Orange (1962)

Sofia: A Clockwork Orange (1971)

5 reaktioner till “Urverksapelsiner”

  1. har inte börjat läsa än men mitt första intryck är att detta blir både intressant. spännande och roligt. Kommer att återkomma då jag faktiskt har läst boken en gång i tiden och även höll filmen som en av mina favoriter, till jag såg om den på äldre dagar numera har den rasat avsevärt.

  2. Vilket mastodontprojekt! Ska läsa igenom när jag har lite mer tid över, men jag är säker på att det blir ytterst trevlig läsning. Bra jobbat! 🙂

  3. @filmitch: Får väl hoppas att det intrycket håller i sig då 🙂 Det är ju det som är risken med att återse gamla favoriter, då kan det nästan vara bättre att se de där ”klassikerna” lite senare när det är mindre risk att de bli nostalgifilmer.

    @Pladd: Tja, så mastodont vet jag inte om det var, boken är ju rätt tunn och filmen inte av någon överdriven längd. Välkommen tillbaka! 🙂

  4. Men oavsett så är det ett mastodontprojekt jämfört med hur mycket tid (och tankekraft?) ett vanligt inlägg kräver, förmodar jag.

    Har läst igenom samtliga inlägg nu och det var som väntat mycket trevlig läsning. Är djupt imponerad av diskussionsinlägget (med följande kommentarer). Ska definitivt försöka se filmen snart igen och fördjupa mig i era resonemang. Kanske till och med läsa boken eftersom den är så tunn.

  5. @Pladd: Jo, lite mer tankemöda har väl gått in i det här än en recension av genomsnittligt hjärndöds-action 🙂 Roligt att du gillade inläggen och om du ska se filmen tycker jag definitivt att du borde ge Burgess ett försök också. Skriv gärna en rad eller två när du tagit om det hela, skulle vara kul att se vad du tyckte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: