Kontraster. Hårda muskler mot mjukt hull. Svettig susp mot skira nätstrumpor. Hårt lindade boxningshänder mot långa naglar med rött nagellack. Alla ryms de en och samma person.

Beautiful Boxer är en bio-pic om den thailändske Muay Thai-boxaren Nong Thoom. Det som gör Nong till en något ovanlig fajter är att han är en kathoey eller, i engelsk översättning, en lady boy. I tidig ålder lekte han hellre med smink än slogs, tittade hellre på nätta thai-danserskor än nästan lika nätta, men betydligt mer muskulösa, thai-boxare. För västerländska ögon, där pojkars rätt att ens ha rosa kläder fortfarande är kontroversiellt, är Nongs omgivning förvånansvärt accepterande av grabbens val. Det beror sannolikt på just förekomsten av kathoey, som närmast kan översättas med ”en annan sorts kvinna” och tros ha förmodernt ursprung.

Men naturligtvis är inte en kathoey någon uppburen del av det thailändska samhället och Nong för en ganska hård tillvaro innan han upptäcker att han är riktigt bra på att boxas. Exempelvis är det inte alltid så lätt att hålla tassarna borta från läppglansen, trots att han är pojkmunk och inte får smycka sig överhuvudtaget. Nong får möjlighet att förkovra sig i thaiboxning, men förhåller sig rätt avvaktande till en början. Han tycker egentligen inte om våld och det är inte förrän han lär sig att se skönheten i den urgamla kampsporten som det börjar lossna. Men då lossnar det rejält å andra sidan. Blott 16 år gammal får Nong chans att äntra Bangkoks kända Lumpinee-stadion och eftersom han hade tagit sig dit genom att slåss iförd smink (och kyssa sina besegrade motståndare) blir uppmärksamheten enorm.

Beautiful Boxer är en helt ok film om ett minst sagt fascinerande människoöde. Rent tematiskt skiljer den sig inte från så många andra underdogfilmer av den här typen: Nong måste hitta sin rätta identitet och framgången smakar inte så sött som man skulle kunna tro när den väl kommer (epitet som ”Rocky with mascara” förekommer). Men den har en bra blandning av de vardagliga problem som kan uppstå när man som kille ska köpa smink och den pugilistiska estetik vi lärt oss känna igen från otaliga kampsportsfilmer. Framför allt Nongs rundsparkar mot motståndarens hals blir extra vassa i obligatorisk slow motion.

Själv kan jag bara inte få ihop den lite kråmande och tillgjort leende gossen med virvelvinden som bara tycks bestå av vassa knän och ännu vassare armbågar i boxningsringen, även om det flera gånger påpekas att det inte ligger något motsatsförhållande i att sminka sig som en kvinna samtidigt som man slåss som en man. Skådespeleriet från Asanee Suwan är kanske inte på toppnivå, sannolikt därför att man har satsat på att främst hitta någon som kan slåss trovärdigt och samtidigt är tillräckligt söt för att kunna passera som kvinnlig. Hans kamp för respekt som boxare och kathoey går däremot fram med all önskvärd tydlighet.

Det är tyvärr oundvikligt att man inledningsvis tänker på Futurama-avsnittet där Bender blir fribrottaren “The Gender-Bender” och master Phnog informerar Leela att hon aldrig kan bli en bra fajter eftersom hon saknar the will of the warrior. “You have the will of a housewife or, at best, a school marm!” Lyckligtvis är faktiskt Beautiful Boxer stark nog att slutligen göra sig av med bilderna av Bender i guldlockig peruk och balettkjol och stå för sig själv. Nong i högklackat och röd klänning skulle nog ha ett och annat att säga till master Phnog.