Lisa Reisert lever för sitt jobb. Så det är väl ganska följdriktigt att det är hennes jobb som hotellchef som gör att hon blir utsatt för utpressning på nattflyget mellan Dallas och Miami. Den snygge och lätt flörtige Jackson som bjöd på drinkar medan de väntade på sitt försenade plan och som gjorde Lisa först glatt överraskad genom att ha sätet bredvid henne visar sig vara en terrorist som ska mörda en av hennes hotellgäster. Det som nu behövs är att Lisa ger sin personal order om att flytta gästen till ett annat rum än det vanliga. Lisa känner att hon inte har något val just där och då på flygplanet men hon har långt ifrån givit upp fajten som hopplös.

Man kan förstå att Wes Craven ville ha ett par mindre kända ansikten i huvudrollerna, även om Rachel McAdams (Mean Girls) och Cillian Murphy (Batman Begins och Sunshine) knappast är okända . Problemet är bara att Rachel McAdams känns lika trovärdig i rollen som hotellchef för ett tjusigt hotell som när min hund försöker övertyga mig om att han svälter ihjäl fem minuter efter han har fått mat. Cillian Murphy å sin sida är mest en bleksiktig pretty boy som faktiskt inte är särskilt snygg.

Själva hantverket runt Red Eye är snyggt och det märks att Wes Craven har lite mer vana nu än när han gjorde The Hills Have Eyes. En glimt av några fotografier på en byrå etablerar snabbt och enkelt Lisa som en Duktig Flicka. Filmens tre delar löper smidigt i varandra, från ledan av att vänta på flygplatsen till den klaustrofobiska flygplanskabinen till actionfyllda scener när man försöker undfly katastrofen. Trots det blir det inte riktigt spännande innan planet landar, scenerna mellan McAdams och Murphy i flygplanssätena saknar den nödvändiga nerven. Till viss del får man också skylla det på Marco Beltrami som förvisso kan det här med actionmusik men den här gången brett på alldeles för tjockt.

Däremot kan jag inte låta bli att gilla Wes Craven för att han själv i alla fall ryckvis tycks gilla handlingskraftiga kvinnor. Nancy i A Nightmare on Elm Street, Sidney i Scream och Lisa i Red Eye är alla personer som förr eller senare själva tar ansvar för sitt öde och ser till att överleva till vilket pris som helst. När det gäller handlar de rationellt och smart, med stor bestämdhet och oftast utan putslustiga oneliners. Min enda invändning i det här avseendet är att Lisas katt och råtta-lek med Jackson påminner alldeles för mycket om Nancys slutfajt med Freddy.