alt. titel: Re-cycle

Ting-yin försöker skriva uppföljaren till tre extremt populära romaner som hon spottade ur sig på kort tid. Den nya Re-cycle sitter dock längre in och hon har än så länge bara bestämt att den ska handla om det övernaturliga. Eftersom författande handlar om erfarenheter vill hon känna ”skäcken välla upp ur sitt hjärta”. Efter att ha skrivit ett stort antal utkast och sedan förpassat dem till papperskorgen börjar konstiga saker att hända. Telefonen ringer men allt som hörs är hesa ljud. Skuggestalter syns i speglar och skumma hörn. Långa hårstrån dyker upp lite överallt i hennes lägenhet. En dag kliver hon ut ur hissen och är helt plötsligt någon helt annanstans än på den vanliga gatan.

Det visar sig att Ting-yin hamnat i en värld dit allt som hon någonsin övergivit kommer, och då menar jag allt. Historier om författare som skapar reella världar genom sitt skrivande är ju inte helt ovanliga (fast just nu kommer jag bara på King-novellen “Umney’s Last Case”), men det här handlar alltså om världar som skapats genom sådant som Ting-yin inte skrivit. Eller snarare sådant hon skrivit och tänkt och sedan av olika anledningar inte använt.

Gwai wik är ingen film som lugnar maniska samlare, hit kommer bortglömda leksaker (det fanns en barnbok som har en liknande historia, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg vad den hette), försvunna böcker, övergivna förfäder och kasserade romanfigurer. Vi kan väl säga som så, att filmen till och med skulle kunna användas som Pro-Life-propaganda. Och det är knappast någon lycklig värld, snarare en skrämmande och hotfull sådan. Ingen tycks vara vänligt stämd mot Ting-yin utom en liten flicka och en äldre man.

Gwai wik är fascinerande, det går inte att komma ifrån. Mycket snygg visuellt, i vissa fall helt fantastiskt fantasifull, och med en stil som påminner om både Jean-Pierre Jeunet och Terry Gilliam. Men denna fantasifullhet följs tyvärr inte upp av ett lika starkt manus och man famlar efter ett sammanhang som lurar nånstans i utkanten men som hela tiden förblir mycket luddigt i konturerna (tro dessutom inte på DVD-omslaget som vill hävda “rysare”, detta är solklar fantasy). Närvaron av den mystiska eroderande kraften Re-cycle får exempelvis aldrig någon vettig förklaring (ingen som jag förstod i alla fall). Hade det här varit en inlämnad hemtenta hade jag krafsat dit den rättande lärarens bäste vän: ”Bra försök. Utveckla!”