Jingle All the Way (1996)

Publicerad i VästerbottensKuriren i december 1996.

Årets julklapp är TurboMan, en actionfigur som ser ut att vara en korsning mellan He-Man och Buzz Lightyear. Howard (Schwarzenegger) har lovat sonen Jamie att han skall få en dylik i julklapp och nu återstår endast ett problem. Howard har nämligen glömt att köpa dockan och måste ge sig ut för att jaga julklappar på självaste julafton. Ett sök som försvåras ytterligare av den enerverande breväraren Myron (Sinbad), vilken också letar efter en TurboMan och som i likhet med Howard inte skyr några medel för att få tag i den. Som om detta inte vore nog stöter dessutom grannen Ted (Hartman) på Howards fru (Wilson) medan han jagar klappar.

Klappjakten bär vissa likheter med den bio-aktuella Monopol. Båda filmerna visar på faran med ett alltför överväldigande reklampådrag och en värld där kommersialism har ersatt känsla. Enda skillnaden är att man i Monopol är medeveten om faran och gör humor av den, i Klappjakten är den ett mål. Det skulle här kunna ordas en hel del om fäder som försöker köpa sina söners kärlek med pengar istället för engagemang men jag skall försöka undvika det i möjligaste mån.

Istället skulle man kunna ta upp Schwarzeneggers ”humoristiska ådra” som fått ta sig uttryck i filmer som Junior, Twins och Dagissnuten. En ådra som till största delen tycks vara beroende av att vi här har en stor karl som beter sig på ett sätt som stora karlar vanligtvis inte gör. I Klappjakten försöker man dessutom göra humor av att vuxna människor är beredda att döda för en leksak, vilket jag har svårt att finna speciellt underhållande — kalla mig humorlös om ni vill. I Hollywood är julen inte bara en säsong när man gör film, utan en säsong där man gör ovanligt sentimentala filmer. Alltså bevisas det i ett ganska smetigt slut att leksaker inte är allt här i världen, men att kärlek är det; något som övriga filmen gör sitt bästa för att motbevisa.

Till sist ett varningens ord till alla fäder: se inte den här filmen med edra barn för då räcker det inte med julklappar den här julen – ni måste vara flygande superhjältar.

Omdöme 2010:

Jag kunde ju inte låta bli att rota rätt på den här gamla recensionen när både Steffo på Flmr och filmitch (i kommentarerna) var rätt positiva till en film som jag bestämt hade för mig sög ganska ordentligt. Och jag hade ju rätt, åtminstone i det att jag inte tyckte den var särskilt bra när det begav sig. Men vem vet, den kanske skulle vinna på en omtitt?

Vad jag minns i alla fall var att Phil Hartman som vanligt var rätt kul som den slemmige grannen. Han var verkligen en gudabenådad komiker med inte minst en fantastisk röst, varför var hans fru tvungen att skjuta honom?

16 reaktioner till “Jingle All the Way (1996)”

 1. Hahah, härligt beskt skrivet. Jag tror jag sett den här en gång i tiden och vill minnas att jag inte var imponerad. Minns tydligt att jag rös av obehag i slutet…

 2. Snyggt att kunna referera till Monopol. Det är du nog ensam nog att ha lyckats med. 😉

  Håller egentligen med dig, förutom den lilla petitessen att jag tycker den är för jäkla rolig. Men för mig räcker det med att se Arnie jaga en leksak för att livet ska bli lite lättare.

 3. Den här är ju otroligt underskattad. Hade den gjorts som en av Arnolds tidiga komedier hade den blivit en succe. Nu hade folk tröttnat på honom efter alla komedier med liknande karaktärer.

  Jag gillar den som f*n och ska se om den i samband med jul!

 4. @BRC: Så skönt, då är jag inte ensam om det i alla fall 🙂

  @Pladd: Haha, man kan ju alltid hoppas — obskyra referenser är ett plus.

  @Pladd & Joel: Tja, ibland fastnar man ju för filmer även om de kanske inte är så bra 😉 Den här blev alldeles för flåshurtig och Junior tycker jag inte heller är särskilt rolig. Egentligen är det nog bara Kindergarten Cop av Arnies komedier som jag funnit något större nöje i. Ja, och så Last Action Hero förstås.

 5. Som sagt det var ett tag sedan jag såg den men ser nog om den snart – återkommer då med en färskare åsikt.

 6. @DRL: Jag sköljer hellre hjärnan med klorin faktiskt 😀

  @filmitch: Ska bli intressant att se om den har hållit!

 7. ”No! I´m not a pööörvöört!!!!” – Arnie julhandlar bland småbarn och stressade mammor….bara i Klappjakten gott folk… 😉

 8. @Steffo: Haha, såg att den skulle gå på TV nu i veckan. Kanske är det dags för en uppdatering och se om den har mognat? 😀

 9. Jag satt och slökollade på den här filmen en gång och har för mig att den var lite smårolig. ”Put that cookie down. NOW!”

 10. @Voldo: Ja, nu när jag fått så mycket mothugg måste jag för skams skull nästan passa på när den går på TV i helgen. Det känns liksom som om gud vill att jag ser om den… 😉

 11. Ok, gud har inte alltid rätt. Jag sitter och tittar på eländet just nu och det är om möjligt ännu sämre än jag minns det. Arnie känns som en stor docka hela han och det är fånigt och träigt och övertydligt och inte kul på en enda fläck. Jo, en fläck: Phil Hartman är störtskön!

 12. @filmiformavtext: Just den har jag lättast att ta av Arnies ”komedier” men det är kanske nostalgispöket som talar 😀

 13. @Movies-Noir: Ja, av hans komedier tycker jag nog ändå att Kindergarten Cop är en av de mer lyckade (minst dåliga?). Jag måst dock erkänna att jag också har en soft spot för Last Action Hero.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: