Kiss of the Dragon (2001)

Alla amerikaner som drömmer om Paris, romantikens huvudstad, borde kanske ta ett snack med Jessica Kamen. Efter flytten från USA med sin dotter (ensamma mödrar är inte populära i hennes trångsynta småstad) träffar hon polisen Jean-Pierre Richard som inte bara tar dottern från henne och placerar denna på ett franskt barnhem utan också tvingar Jessica in i prostitution och drogmissbruk. Jessicas miserabla liv tar dock en ny vändning när hon stöter ihop med den kinesiske polisen Liu Siu-jian som också råkat ut för Richards ränksmidande.

Ok, vi ser en film som utspelar sig i Paris och som tycks vara icke-USA-producerad — kan någon förklara för mig varför i helvete både fransmän och kineser pratar engelska sinsemellan?!! Kiss of the Dragon är en martial arts-film som gör sitt bästa för att vara lite skitig och eljest och edgy (många av slagsmålen är tonsatta med rapmusik, kan det bli mer edgy?!) och Luc Besson var visst inblandad på ett hörn men det blir inte så mycket av det hela.

När passkontrollanten frågar Jet Li ”Business or pleasure?” ser man ju på det outgrundliga ansiktet att han är all business men trots att killen gör dödliga vapen av biljardbollar kommer det liksom aldrig igång. Små ironiska blinkningar, som där Li stänger dörren om sina förföljare för att givetvis istället befinna sig i en dojo full av ytterligare antagonister, blir mest tröttsamma. En häftig grej är dock att trots att man ansträngde sig att göra en film utan vajerscener var man i några lägen tvungen till detta eftersom Li och en av de blonda gorillorna rörde sig för snabbt i vajerlöst tillstånd för att kameran skulle hänga med.

Vad Bridget Fonda överhuvudtaget gör här är inte helt uppenbart och Tchéky Karyos inspektör Richard agerar alldeles för irrationellt för att hans roll som typ Paris störste gangsterboss ska kännas trovärdig. Som vanligt i den här typen av film blir det inga som helst efterverkningar när korrumperade poliser avlossar automatvapen i hotellobbys och på gator och jag har faktiskt svårt att tänka mig att parisiska SWAT-team har för vana att försöka oskadliggöra sina arrestanter medelst knivnärstrid.

6 reaktioner till “Kiss of the Dragon (2001)”

  1. Jag måste ändå säga mitt i denna eländes filmrecension (alltså filmen, inte recensionen ;)) att jag tycker Bridget Fonda är en alldeles utmärkt skådespelerska och jag vet inte varför hon hamnat i bakvattnet som hon gjort.

    Det är synd, men inte SÅ synd att jag tänker ta mig tid att se den här filmen. 🙂

  2. @Fiffi: Jag har samma problem med Fonda som jag av någon anledning ibland har med Jodi Foster: jag kan se att de gör ett bra jobb men kan ändå inte ta till mig deras prestation/karaktär.

  3. Jag är barnsligt förtjust i Jet Li så jag tyckte filmen var OK. Fighten i hotellet med biljardbollar o annat smått o gott är mycket bra. Men däremot håller jag med i din kritik, fjantig och korkad story men det skyller jag på Besson. Fonda är fruktansvärt dålig i filmen.

  4. @filmitch: Jag gillar också Jet Li även om jag nog föredrar lite lättsammare Jackie Chan om man skulle jämföra de två, Li är så himla seriös hela tiden. Och han lyckades inte hålla den här i luften helt på egen hand, så karismatisk är han inte 😉

  5. Tycker nästan att du är lite väl generös i ditt omdöme. Ytlig och korkad film. Jag tycker inte alls om det sadistiska överdrivna våldet i filmen. Varför? Det fyller inget syfte, varken narrativt eller fördjupar karaktärsporträtten. Man försöker skapa en ”Hong Kong-film” men missar målet fullständigt. Även de mest banala Hong Kong-actionfilmer är förankrade i samhällsproblematik och har något slags budskap och moralisk medvetenhet. Skär man bort allt innehåll och skalar bort all förankring med samhälle och verklighet får man sånt här fullkomligt meningslöst skit som resultat.

  6. @DRL: Men våld för våldets skull finns ju i var och varannan film nu för tiden tycker jag — någon särskild anledning till att du ogillar just den här så starkt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: