Vaknar man upp med en dundrande huvudvärk och samtidigt finner en DVD med texten ”FUCK YOU” fastklistrad på TV:n kan man sannolikt dra slutsatsen att vad som än finns på denna DVD är det inte bra nyheter. Chev Chelios, maffiatorped på USA:s västkust, får genom en sådan DVD veta att han har mindre än en timme kvar att leva på grund av att han har blivit förgiftad. Enda sättet att sakta ned giftets verkningar är adrenalin, varför Chev nu får knarka och våldsverka sig igenom L.A. för att åtminstone kunna ta hämnd på de som satte dit honom.

Crank känns mest av allt som en nära nog en och en halv timme lång musikvideo. Det är snabba klipp, färgbyten, snurrande perspektiv (för att markera när Chev känner av giftets verkningar) och freeze frames. Till och med i de få dialogscener som finns zoomas det oupphörligen in och ut. De flesta scener är överdrivna och övertydliga för att understryka händelseförloppet; det enda som saknas när Jason Statham i reaseri sparkar sönder sin TV till tonerna av aggressiv musik är att han samtidigt skulle ha vrålat ”Åhh, vad jag är arg!!!”

Inget av detta gör dock Crank lika adrenalinpumpande som väl antagligen är meningen. Ett stort problem är karaktärerna: förutom att Chev är torped och enligt egen utsago på väg att lägga av för flickvännens skull får man som tittare inte veta något om denna man, varför man heller inte bryr sig särskilt mycket om hans vara eller inte vara. Actionsekvenserna bryts då och då av med scener eller one-liners som nog var menade att vara humoristiska om det inte vore för att Statham är konstant sammanbiten och verkar direkt generad när han ska göra något som inte inbegriper ultravåld.

Riktigt problematiskt blir det dock om man dessutom tar hänsyn till genus-o-metern. Den enda kvinnliga karaktären i filmen som inte är ett maffiabosskuttersmycke (och därmed mer eller mindre avklädd) eller vanlig åskådare är flickvännen Eve. Möjligen ska man via hennes namn anta att det var meningen att göra henne till en könsbaserad stereotyp men av någon anledning har jag svårt att tro det. Karaktären skulle ha passat bättre i en 50-talsrulle: hon är vimsig, fnissig, pimpinett och skriker på de rätta ställena. Hon bryr sig mer om innehållet i sin handväska än det faktum att hon blir beskjuten. Hon fäster sig mer vid det ”romantiska” i att Chev tänkte lägga av för hennes skull än att han fram tills filmens händelser ljugit för henne om vad han gör eller att hans jobb faktiskt går ut på att döda människor.

Vad som lämnar riktigt dålig smak i munnen är dock en scen som väl också är tänkt att tillhöra den humoristiska genren där Chev som en sista utväg för att höja adrenalinnivån vill ha sex med Eve på öppen gata. Hon säger nej och försöker kämpa emot men han behöver inte mer än tvinga ned henne på rygg innan hon stönar ”You filthy animal” och är helt med på noterna. Så nu, killar, vet ni hur ni ska göra om ni någon gång skulle vilja sätta på en tjej mitt i Chinatown…