Crank (2006)

Vaknar man upp med en dundrande huvudvärk och samtidigt finner en DVD med texten ”FUCK YOU” fastklistrad på TV:n kan man sannolikt dra slutsatsen att vad som än finns på denna DVD är det inte bra nyheter. Chev Chelios, maffiatorped på USA:s västkust, får genom en sådan DVD veta att han har mindre än en timme kvar att leva på grund av att han har blivit förgiftad. Enda sättet att sakta ned giftets verkningar är adrenalin, varför Chev nu får knarka och våldsverka sig igenom L.A. för att åtminstone kunna ta hämnd på de som satte dit honom.

Crank känns mest av allt som en nära nog en och en halv timme lång musikvideo. Det är snabba klipp, färgbyten, snurrande perspektiv (för att markera när Chev känner av giftets verkningar) och freeze frames. Till och med i de få dialogscener som finns zoomas det oupphörligen in och ut. De flesta scener är överdrivna och övertydliga för att understryka händelseförloppet; det enda som saknas när Jason Statham i reaseri sparkar sönder sin TV till tonerna av aggressiv musik är att han samtidigt skulle ha vrålat ”Åhh, vad jag är arg!!!”

Inget av detta gör dock Crank lika adrenalinpumpande som väl antagligen är meningen. Ett stort problem är karaktärerna: förutom att Chev är torped och enligt egen utsago på väg att lägga av för flickvännens skull får man som tittare inte veta något om denna man, varför man heller inte bryr sig särskilt mycket om hans vara eller inte vara. Actionsekvenserna bryts då och då av med scener eller one-liners som nog var menade att vara humoristiska om det inte vore för att Statham är konstant sammanbiten och verkar direkt generad när han ska göra något som inte inbegriper ultravåld.

Riktigt problematiskt blir det dock om man dessutom tar hänsyn till genus-o-metern. Den enda kvinnliga karaktären i filmen som inte är ett maffiabosskuttersmycke (och därmed mer eller mindre avklädd) eller vanlig åskådare är flickvännen Eve. Möjligen ska man via hennes namn anta att det var meningen att göra henne till en könsbaserad stereotyp men av någon anledning har jag svårt att tro det. Karaktären skulle ha passat bättre i en 50-talsrulle: hon är vimsig, fnissig, pimpinett och skriker på de rätta ställena. Hon bryr sig mer om innehållet i sin handväska än det faktum att hon blir beskjuten. Hon fäster sig mer vid det ”romantiska” i att Chev tänkte lägga av för hennes skull än att han fram tills filmens händelser ljugit för henne om vad han gör eller att hans jobb faktiskt går ut på att döda människor.

Vad som lämnar riktigt dålig smak i munnen är dock en scen som väl också är tänkt att tillhöra den humoristiska genren där Chev som en sista utväg för att höja adrenalinnivån vill ha sex med Eve på öppen gata. Hon säger nej och försöker kämpa emot men han behöver inte mer än tvinga ned henne på rygg innan hon stönar ”You filthy animal” och är helt med på noterna. Så nu, killar, vet ni hur ni ska göra om ni någon gång skulle vilja sätta på en tjej mitt i Chinatown…

43 reaktioner till “Crank (2006)”

 1. Jag läste dom fyra-och-en-halv första raderna av recensionen och tänkte:
  ”Undrar vad Sofia har gjort nu??”

  Tänkte att det var en hård natt och att din kille ville göra ett mycket tydligt statement 😉

 2. Ja, det är fantastiskt att tiden verkar stå stilla i vissa avseenden. Men din härliga sågning får mig som vanligt att vilja se filmen. Jag har inte fått irritera mig riktigt ordentligt över nåt på alltför länge…

 3. En av de bättre TV-spelsfilmerna skulle jag vilja säga om Crank. En film som likt de flesta TV-spel tar bort den stora delen av historieberättande och karaktärsutveckling och satsar främst på adrenalinpumpande upplevelser. Och jag upplevde faktiskt detta ”adrenalinflöde” som du nämnde lite i din recension. Jag tyckte den fungerade helt ok när jag såg filmen, men det är ingen jag direkt vill se om igen och är heller inte sugen på att se tvåan, som tydligen är exakt samma film igen fast lite annorlunda.

  Kan förstå om din genus-o-metern slår bakut till denna film. ”Crank” är en film av killar för killar, vilket tyvärr märks alldels för mycket hos karaktärerna. Det är Jason Statham som räknas i huvudrollen och sedan är resterande karaktärer mer som utfyllnad.

 4. F*n premissen är ju genial. Skulle gärna sen A-list version med Vin Diesel eller Colin Farrell. Det är ju lite samma gundkonflikt som i en klassisk film noir rulle (nu minns jag inte titeln bara för det). Utan att ha sett filmen så tycker jag ändå sexscenen på gatan är en bra konfliktförmedlare. Sen kanske de borde ha behövt köra på en rakare linje där och antingen köra full våldtäkt eller att Eve är sjukt iniativtagande.
  Jag måste nog trots allt kolla in den här och jag gillar liknelsen som Martin gör med TV.spel. Någonting som jag saknar, film som inspirerats av tv-spel och inte tvärtom.

 5. Intressant recension, för precis som Martin så tyckte att det var en adrenalinpumpande upplevelse att läsa den, haha. Faktum är att jag tror jag t.o.m. kan gilla filmen (har inte sett den). Den känns som en sorts roadmovie på speed och med vansinnig klippning. Då gäller det att checka in hjärnan i kylskåpet och ta in filmen på ett rent spänningsplan.

  Det är alltså inte en film baserad på ett tv-spel? Jag tolkade Martins första mening som att det var det.

  Filmen du nämner, Joel, kan det vara den här, D.O.A.

  http://akas.imdb.com/title/tt0042369/

 6. @BRC: Jag tar åt mig äran för sågningen, tack 🙂 Det här skulle kunna vara en bra irritationsfilm, inte helt igenom usel men för mig var det just genusperspektivet som sänkte den totalt.

 7. @Nit89ram: Jag antar att du menar att den är som ett TV-spel, jag kan inte se att den skulle ha inspirerats av något. Och visst, jag är inte främmande för hjärndöd action men här blev det så överdrivet och övertydligt att det liksom inte fanns något kvar, genusperspektiv förutan.

 8. @Joel: Fast problemet är ju att sexcenen inte alls framställs som något annat än att Statham ska få igång lite adrenalin, hon råkar bara finnas tillgänglig. Hon blir ett adrenalinhål (krasst uttryck, men jag kunde inte låta bli ;))

 9. @Jojjenito: D.O.A. låter väl som ett rimligt alternativ med tanke på att både du och Sara nämnt den. Ja, lite adrenalin hade kanske spillt över i fingrarna när jag skrev den 🙂 Men hjärnan får du nog checka in väldigt långt i så fall.

 10. @Sofia: Jag var tyvärr lite otydlig i det jag skrev tidigare. För precis som Joel var inne på menade jag att filmen har inspirerats av TV-spel generellt snarare än just ett specifikt spel och därför tycker jag det är en av de bättre TV-spelsfilmerna som lyckas fånga grundkonceptet i en spelupplevelse.
  Kan förstå ditt resonemang kring att det blev överdrivet och övertydligt, men det var just det som jag gillade med filmen. Man hymlar inte med sitt motiv till att göra filmen, utan man kör ogenerat vidare på sin grundprincip.

  Man kan ju även försöka göra en analys av filmen med tesen att den är en satir på filmindustrin överlag (våld, action och sex säljer och är det enda som behövs för att locka till sig en trogen publik). Men jag tror inte att regissörena till Crank är så smarta och finurliga att de använde detta kort, bland annat för att de hittills har regisserat filmer som Crank, Crank 2 och Gamer. Jag kan hitta ett visst gemensamt tema i deras filmer 😉

 11. @Jojjenito: Aha, då förstår jag. Att tolka Crank som en satir tror jag är, som du påpekar, att ge Neveldine/Taylor lite väl mycket cred. Men de kan ju fortfarande överraska med uppföljaren till Ghost Rider 😉

 12. Sofia: Obs! Nit89ram var den som la fram ”satir-teorin”, även om han inte själv trodde på den. Och inte jag heller får jag väl säga även om jag inte sett filmen. 😉

 13. Nej, nu får jag rida ut i försvar. Det här kan nog vara den enda hysteriska dumaction-tv-spelsdamp-film som faktikst fungerat riktigt bra på mig. Gamer (som vi behandlat innan) dög som underhållning, men Crank får igång mig ordentligt. En av få i genren som inte känns sega nånstans. Heja Chev!

  Tur för dig att formulerat dina åsikter så väl och underhållande. 😉

 14. Hade jag vetat/varit uppmärksam på att det var samma regissörer som gjort skitfilmen Crank hade jag kunnat skippa Gamer som oxå är en skitfilm. Crank är dock sämre, faktiskt så dålig att det är svårt att finna ord. Sexscenen är nog en av de sämsta scener jag sett.

 15. Bra text! Jag har inte sett den här filmen och planerar inte på att göra det. Är heller inte särskilt förtjust i Statham.

 16. @Jojjenito och Nit89ram: Martin, sorry — det blev lite många kommentarer att hålla ordning på. Tur att Jojjenito håller ordning på mig 🙂

 17. @Pladd: It’s all part of my devious plan 😉 Men det hade man väl kunnat räkna ut att vi inte skulle ha samma inställning till dumunderhållning heller 😀

 18. @Joel: Gamer har jag inte sett, men slipper man sexscener skulle jag nästan kunna vara beredd att testa den. Det skulle vara vääääldigt intressant att se vad du säger om Crank.

 19. @RJ: Thanx! Statham kan funka i rätt film, i Bank Job tyckte jag han var riktigt bra. Men här hade han tagit sig vatten över huvudet eller hoppat på en alldeles för dålig film, take a pick 🙂

 20. Vill du se Dexter dansa en konstig dans i mimdräkt? Då är Gamer ngt för dig annars kan du spara tid och göra ngt vettigare som i det här fallet kan vara precis vadsomhelst.

 21. Jag tyckte Gamer var fruktansvärd, medans Crank var fantastisk, så Joel (och alla andra som gillar bra actionfilm): Ge Crank en chans men hoppa över Gamer. Där har ni mitt tips. =)

 22. Sofia: När du beskriver sexscenen på det sättet att det bara är för adrenalinet går jag igång på riktigt (sorry kunde inte låta bli), dels för att funktionen blir livsnödvändig och inte har ett dugg med njutning/kärlek osv som det i normala fall gör. Sen gillar jag även tv-spels liknelsen här också.

  Pladd, Sofia: Den ligger i min thrashlist. Kommer antagligen hyra den så småningom vill påpeka igen att jag sett Gamer och den sög tyvärr. Hoppas mer på Crank som för övrigt är en bra titel.

 23. @Joel: Go ahead, testa du. Och visst, i det att sexet inte tjänar det syfte som det vanligtvis tjänar på film måste jag ju hålla med. För min del gör det dock ingen skillnad för själva upplevelsen.

 24. Sofia: Den ultimata slap stick lösningen hade ju varit om det inte funnits en hollywoodsmal och sexig kvinna till hands för honom. Men det hade väl i det närmaste sett som regim (hollywood) kritik så det var väl otänkbart.

 25. @Joel: Hmm, hade väl kanske blivit lite svårare att styra stämningen bort från regelrätt våldtäkt, såtillvida han inte hade haft en ful flickvän (oh, the horror!). Hur kommer det sig att det i Hollywooddiskursen knappt finns något mer komiskt och/eller förnedrande att ha sex med fula människor?

 26. Otroligt bra fråga tror det framför allt beror på fåfänga.

  Finns en grym scen på precis detta tema i den här kultrullen http://www.imdb.com/title/tt0103827/ klart sevärt att se Patsy Kensit bli misstagen för en lyxprostituerad (hon är mäklare) och knullar med Uncle Vernon ifrån Harry Potter eftersom hon tror att han ska köpa huset som hon förmedlar. Hennes mimspel är otroligt bra.
  Vi såg den här i gymnasiet på engelska lektionen och vår lärare blev halvgenerad när scenen visades.

 27. @Joel: Haha, det kan jag tänka mig. Lärare, sex och ett klassrum fullt med tonåringar brukar kunna generera lite tryckt stämning 😀

 28. Joel: Varsågod.

  Jo, Public Domain är trevligt. Finns ju en del att hitta där, t ex The Last Man on Earth, His Girl Friday, Night of the Living Dead.

 29. Haha, inte direkt överraskande, men det är alltid kul att läsa vad andra tycker som inte gillar filmer som man ser som underhållande. Det är kul att se vad man stör sig på. Jag förstår vad du menar, men stör mig givetvis inte på det eftersom jag tycker den är underhållande. Korkad kanske, men trots allt underhållande. 😉

  Mina tankar kring Crank skiljer sig en del.

 30. @Movies-Noir: Och jag förstår att andra finner den underhållande. Vad bra att vi förstår varandra så väl 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: