Dale Dixon är en kille med tur. Han är husägare, har ett bra äktenskap, en dotter och ett jobb som polis i en liten småstad i Arkansas där han själv är uppväxt och därmed känner varenda kotte. Det mest dramatiska han behöver göra å yrkets vägnar är att ta hand om alkisen som någon gång i veckan blir våldsam och måste lugnas ned. Dale känner att han egentligen är redo för större åtaganden. Kanske är det därmed bara ytterligare ett utslag av hans turlighet att tre farliga och efterlysta skurkar tycks vara rakt på väg mot den lilla staden.

One False Move är en kriminalthriller som bygger mer på sina karaktärerna än det egentliga händelseförloppet och castingen är i det här fallet riktigt lyckad. Michael Beach är farlig och cool men kanske den mest anonyme av rollerna. Billy Bob Thornton (som även skrev manus) spelar white trash-loser med en liten spretig hästsvans som bara han kan göra. Han är också farlig men på ett hetsigt och korkat sätt.

Bill Paxton är rakryggad, hederlig och labradoraktigt dumglad samt har dödens lammunge stämplat i pannan från den första filmrutan han dyker upp i. Cynda Williams pendlar hela tiden mellan uppskrämdhet och lust för farlige Billy Bob på det där sättet som man undrar om det enbart förekommer på film (typ ena sekunden skyggt jämra ”Don’t kill anyone” för att nästa sekund limma på en blodig gärningsman).

Filmen är inte särskilt subtil men väl så effektiv. Även miljön är välfunnen på samma sätt som karaktärerna: det är konstant varmt, svettigt och högkvalitativt red neck country.