The Opposite of Sex (1998)

Sextonåriga Dedee Truitt har för all del inget emot sex, faktum är att hon är rätt förtjust i det (inte minst dess förmåga att ge henne makt över män), men allt det där som kommer på köpet: barn, veneriska sjukdomar och förhållanden… Det skulle hon gärna vara utan. Åtminstone är det vad hon intalar sig när hon drar in som en virvelvind i halvbrodern Bills hittills ordnade och välbärgade tillvaro. Dedee är en stenhård överlevare och tvekar inte en sekund att utnyttja alla i sin omgivning för att få det hon vill ha. Men vet hon egentligen vad det är?

Christina Ricci är fantastiskt bra som den vätesuperoxidblekta och manipulativa Dedee och man kan nog säga att hon här, vid 18 års ålder, tog steget fullt ut från Casper och och Addams Family och in i vuxenvärlden. Hon matchas väl av Lisa Kudrow i rollen som Lucia, systern till Bills döde älskare. Kudrow har naturligtvis svårt att komma ifrån Friends-vibbarna men gör sitt bästa i stram frisyr, trista utstyrslar och en betydligt mer bitsk humor än fröken Buffay. Scenen på restaurangen där de två kvinnorna inleder ett verbalt slagsmål medan de två männen snabbt förpassas till skamsna sidlinjer är en tragikomisk höjdpunkt.

The Opposite of Sex är en oväntat smart och lätt skruvad komedi om sex, kärlek och relationer och mycket av det beror givetvis på Dedee som snabbt konstaterar att det här inte kommer att bli någon tjusig film där vi slipper en berättarröst och den kommer inte kommer att avslutas med lama uttalanden i stil med ”Efter den sommaren blev jag aldrig densamma igen”. Hennes blonda och minst sagt yppiga uppenbarelse ingjuter tillräckligt mycket syra för att vi ska kunna svälja de i övrigt ganska sockersöta karaktärerna. De behövs i sin tur för att balansera Dedee som i egenskap av både rökande och drickande moder definitivt inte är sinnebilden av den sympatiska protagonisten.

Lyckligtvis kan man också snabbt konstatera att The Opposite of Sex har fattat att det är roligare se folk prata om sex än att se dem utföra själva aktiviteten. Och den inställningen har jag trots bisarra hågkomster av en porris-remake på Cyrano de Bergerac (näsan ser ut som…ja, jag tror ni fattar) på en flimrig Canal+ i studentkorridoren när det begav sig. Att själv utföra aktiviteten i fråga är ju en helt annan sak…

Möjligen skulle man kunna låta genus-o-metern ge hals med tanke på att de enda kvinnliga karakatärerna är Dedee och Lucia och Dedees alla hjärtevärmande egenskaper har vi ju redan avhandlat. På manssidan finns däremot genomhygglige Bill, hans korkade men också genomhygglige partner Matt och ytterligare genomhygglige Carl som förgäves uppvaktar Lucia. Men genom Dedees ögon skrattar man mest åt hela eländet, det går liksom inte att ta på allvar, och trots den lätt bisarra tonen samt Dedees överdrivet dåliga karaktär är The Opposite of Sex ändå en rätt ömsint komedi.

6 reaktioner till “The Opposite of Sex (1998)”

  1. Åh, den här vill jag verkligen se! Har lyckats missa den på något sätt. Saknar Christina Ricci! Var är hon?! När ska någon ge henne en saftig comeback-roll?

  2. @Sara: Det tycker jag absolut att du ska göra, jag tyckte som sagt att den var ganska underhållande. Och så fick vi ju återse gamle indie-räven Martin Donovan, bara det… Det senaste ordentliga som Ricci gjorde tycks vara Monster och det var ju ett tag sedan, om man nu inte räknar Speed Racer. 😉

  3. @Jojjenito: Nej, det har jag inte men jag vill minnas att jag fått den rekommenderad även från annat håll. Nu måste den ses! Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: