X4: (500) Days of Summer (2009)

Jag har sett (500) Days of Summer och eftersom det var flera bloggare som hade gjort det har jag samlat tre av dem här. Två positiva och två lite halvljumma — vad tyckte du?

Fiffi på Fiffis filmtajm tyckte så här:

Tom (Joseph Gordon-Levitt) tror sig inte kunna bli lycklig förrän han träffar ”den rätta”. Summer (Zooey Deschanel) träffar gärna någon men vill inte hamna i ett konventionellt förhållande. Tom och Summer jobbar på samma hitta-på-nya-gratulationskort-företag och Tom blir jättekär i Summer. Summer gillar Tom med men inte lika stenhårt som Tom önskar.

500 dagar med Summer summeras i en kärleksfilm som inte är nån ordinär romcom direkt. Den är faktiskt vare sig särskilt romantisk eller kul. Ett stort ”jaha” var allt jag kände när eftertexterna rullade.

Zooey Deschanel är så jättefin och Joseph Gordon-Levitt kan tacka sin lyckliga stjärna att Heath Ledger gick bort för alla småroller Heath borde ha fått kommer Joseph att knipa. Han har precis samma minspel som Ledger, som om dom alltid är millimeter från att börja skratta även när dom är gravallvarliga. Så skådespelarna är det inget fel på alls i den här filmen, inte intentionerna med manus heller. Det som saknas är nerv och någon form av gnista mellan Tom och Summer – vilket kan vara nog så viktigt. Det är ju trots allt en kärleksfilm.

Betyg 2/5

Filmitch på Filmitch’s blogg satte filmen på sin lista ”00-talets bästa filmer”:

Kanske den mest oväntade filmen på min lista. Det är en bitterljuv bagatell men genomförandet är briljant med en massa små detaljer som gör att man upptäcker nya saker varje gång man ser den (har sett den tre gånger). Regissören Webb leker med olika bildlösningar, berättar samma scener i olika perspektiv och lyckas få skådisarna Deschanel och Gordon-Levitt att prestera över sin förmåga. Lägg sedan till ett soundtrack som lyfter var och varannan scen och vi har en fantastisk liten pärla!

Christian på Movies — Noir skrev följande:

Handling: Udda romantisk komedi om Summer, en kvinna som inte tror att riktig kärlek existerar, och Tom – den unga mannen som faller för henne.

Omdöme: Filmen inleder med att klargöra att det här inte är en kärleksfilm utan en film om kärlek. Och det beskriver filmen ganska bra för det är inte den typiska kärleksfilmen där allt går som vanligt. Till stora delar gör det det och man bjuds på flera fina stunder mellan Tom (Joseph Gordon-Levitt) och Summer (Zooey Deschanel) som jobbar på samma arbetsplats och börjar umgås. Tom blir genast förtjust i henne och ser henne som sitt livs kärlek, men hon ser inte alls på saken på samma sätt. Så en dag märker han att de har något gemensamt i form av musik och kanske kan det ändå leda till något.

Filmen är lättsam, men aldrig korkad eller för lättsam så man tappar intresset. Samtidigt är den varken särskilt komisk, gripande eller romantisk utan mest lagom. Det tänder till ett par gånger med några stämningsfulla stunder som gör att det känns som det kommer bli något speciellt av det hela, men aldrig så jag känner något i form av rysningar som jag vill känna när jag ser en film av den här typen. Samspelet funkar bra och båda huvudrollsinnehavarna sköter sig bra och känns komfortabla i sina roller. Jag har alltid gillat Joseph Gordon-Levitt medan Zooey Deschanel inte är den vackraste skådespelerskan, men ser ändå bra ut och passar i rollen.

Filmens musik är en av de starkare delarna som är bra rakt igenom filmen och som bjuder på flera bra låtval som allt som oftast passar in väl och även höjer temperaturen i vissa scener. Jag gillar speciellt det faktum att de flesta låtarna är okända för mig, men som jag gillar. Sen har filmen ett par filmreferenser som är roliga att skåda och då tänker jag främst på att en viss Han Solo dyker upp lite snabbt (och oväntat) samt att det pratas en del svenska i filmen med koppling till en och annan film. Jag känner dock att filmen inte når upp till den nivå jag kanske hade förväntat mig och är inte lika bra som vissa andra i genren, men trots allt bjuder den på fin stämning rakt igenom.

4 – Skådespelare
3 – Handling
4 – Känsla
4 – Musik
3 – Foto
————–
18 – Totalt

Betyg:  3,5/5
IMDb: 8.3

Och så jag då:

Det finns inget öde, ingen sann kärlek. Skulden för att folk överhuvudtaget tror på de där myterna ska läggas på musik, filmer, ja popkultur generellt. Och så gratulationskort förstås. Det är i alla fall Toms fasta övertygelse där han står i spillrorna efter sitt och Summers förhållande, flickan han i alla fall var helt övertygad om var den rätta. Tyvärr var hon inte detsamma. I kronologiska hopp får vi återuppleva topparna och dalarna  i ett, när allt kommer omkring, ganska vanligt förhållande.

Som synes är själva storyn i (500) Days of Summer inte särdeles komplicerad men regissör (Marc Webb) och manusförfattare (Scott Neustadter och Michael Weber) har ändå lyckats producera en riktigt trevlig liten film om något så vanligt som kärlek. För ärligt talat, hur många filmer om kärlek har man inte sett? Det fantastiska är ändå att när man träffar på en som den här, som berättar egentligen samma gamla historia men på ett fräscht och lekfullt sätt så känns också kärleken nytänd och lättsam.

Hoppen mellan de 500 olika dagarna hålls reda på genom ett räkneverk och många av de visuella lösningarna är både smarta och roliga. Det är också i det visuella som humorn framförallt ligger, snarare än i dialogen (bortsett från när Tom och Summer sitter i parken och tävlar om vem som törs skrika ”Penis” högst, förstås). De där aktivieteterna som i början av ett förhållande är så lustfyllda just för att allt är nytt och spännande kontrasteras mot exakt samma aktiviteter som lite senare helt plötsligt istället understryker hur långt två människor kan komma bort från varandra. När förhållandet är i det läget att IKEA:s försäkran om ”everyday quality” snarare känns som ett hån än en bekräftelse.

Egentligen har jag bara två rediga invändningar: Berättarrösten är mestadels helt onödig och känns mer som ett osäkert tillägg för att man inte vågade lita på att historien säger exakt samma sak. Och hur i helsicke lyckas både Tom och Summer få tag i sådana fantastiska lägenheter i en stad där man sannolikt inte kan få ett förstahandskontrakt utan att samtidigt lova bort sin förstfödde?!

Kanske den mest oväntade filmen på min lista. Det är en bitterljuv bagatell men genomförandet är briljant med en massa små detaljer som gör att man upptäcker nya saker varje gång man ser den (har sett den tre gånger). Regissören Webb leker med olika bildlösningar, berättar samma scener i olika perspektiv och lyckas få skådisarna Deschanel och Gordon-Levitt att prestera över sin förmåga. Lägg sedan till ett soundtrack som lyfter var och varannan scen och vi har en fantastisk liten pärla!

15 reaktioner till “X4: (500) Days of Summer (2009)”

 1. Har inte sett filmen men planerar att göra det, därför hoppar jag över texterna. Sneglade dock på betygen och variationen gjorde mig än mer intresserad. Återkommer till detta inlägg när jag sett filmen.

 2. Häftigt! Bra texter, allihop. Jag tyckte att filmen var jättebra så jag skulle ge den fyra i betyg.

 3. @BRC: Ja, gör det! Ska bli spännande att se vad du tycker.

  @RJ: Yay, one more for the winning team 😉

  @Fiffi: Thanx!

  @RJ & Fiffi: Jag tycker texterna var roliga att ställa mot varandra eftersom de egentligen fokuserar på mycket samma element i filmen men som uppenbarligen slagit an helt olika toner hos tittarna.

 4. Den här är i min tittkö sedan länge men nu hoppade den upp några snäpp (utan att jag läst texterna) men jag vet att mottagandet har varit extremt olika både mkt bra och mkt dåligt därför verkar den väldigt intressant.

 5. Mycket rolig läsning! Jag sällar mig till 4/5-gänget; trots att (500) Days of Summer i grund och botten är en ganska konventionell kärleksrulle gjorde känslan för detaljer att den kändes fräsch och nyskapande. En sjujäkla prestation med tanke på hur trött genren är.

 6. @Joel: Du får göra gemensam sak med BRC och återkomma efter en genomtittning 🙂

  @Anders: Trevligt att du gillade det och att du även gillade filmen. Ja, det kan inte vara lätt att hitta på nya vinklar när det gäller kärleksfilmer och ändå är det ju vissa som lyckas, man får väl skylla på det tidlösa ämnet 😉

 7. Jag kan fortfarande inte förstå vad det är som gör att jag fastnat för denna ganska oansenliga film har nu sett den fyra ggr.
  Jag gillade berättarrösten men å andra sidan finns det inget som jag INTE gillar med den här filmen.

 8. Jag föll som en sten för 500. Hur skön som helst! Av er fyra är jag definitivt beredd att skriva under helt och hållet på Sofias och Filmitchs åsikter, förutom att jag också gillar berättarrösten.

  Jag kan skriva under på omtittningsvärdet också. Eftersom jag blev så sugen på ett översvallande betyg, så såg jag den faktiskt samma kväll en gång till. Minst lika bra var den gången, vilket verkligen får ses som ovanligt. Jag kommer definitivt se den fler gånger.

  Till sist. Jättebra inlägg! Roligt med så olika åsikter.

 9. @Pladd: Vad kul att du också gillar den! När jag har lyssnat lite på soundtracket är jag också nästan beredd att förlåta berättarrösten, åtminstone inledningsvis. Trevlig att veta att den håller för uppdateringar.

 10. Ah kul med de varierande omdömena. Jag lägger mig nog lite fegt där i mitten någonstans och tyckte det var en annorlunda och ganska trevlig kärleksrulle. Men skulle som sagt gärna se om den för att färska upp minnet.

 11. @Plox: Ja, det blir alltid lite extra roligt att hålla upp olika omdömen mot varandra. Det tycks inte vara särskilt många som tycker genuint illa om den här filmen i alla fall.

 12. Fulländat inlägg kan man säga. Bra hopplockat och bra recension av dig. Filmen står högt i kurs för mig, enkel men ändå så stark. Ligger i högsta toppen som ”kärleksfilm”.

 13. @filmbobby: Tack, men äran är ju delad som sagt. Kul att du botaniserar runt i gamla inlägg och visst är filmen ett riktigt charmtroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: