Metoroporisu (2001)

alt.titel: Metropolis

Statsstaden Metropolis bygger på segregation. Ledarskiktet bor och verkar högt över marknivån, proletariatet får nöja sig med gatorna och underjorden. Under den första underjordiska nivån, Zon 1, finns både Zon 2 och 3 som uteslutande befolkas av robotar. Robotarnas liv i Metropolis är starkt begränsat och de riskerar att skjutas av medlemmar av Marduk-gruppen så snart de rör sig utanför sina avsedda områden eller plikter. Föga förvånande är staden full av uppror och konspirationer; både människor och robotar vill göra revolution och i de högre samhällsskikten är planering av statskupper vardagsmat.

Till staden kommer den japanske detektiven Shunsaku med sin brorson Kenichi för att leta reda på cyborgen Dr. Laughton, vilken är efterlyst för illegal organhandel. Dr. Laughton hålls dock gömd av Hertig Red för att skapa en kopia av hans döda dotter Tima, en robot som designas till att bli en övermänniska och kunna styra över hela världen utan att distraheras av moral eller känslor. Vid en brand i Laughtons laboratorium faller Kenichi och Tima tillsammans ned i de undre stadsnivåerna och i sin färd uppåt försöker Kenichi, som inte vet att Tima är en robot, hjälpa henne att komma ihåg vem hon är och var hon kommer ifrån.

Metropolis, en slags animéversion av den klassiska Fritz Lang-filmen, teman kretsar primärt kring vad som kan anses vara mänskligt eller inte, som när robotars omtanke konstrasteras mot människors oförsonlighet. Hertig Reds adoptivson Rock har exempelvis föga gemensamt med den milde och Buddha-likt oskyldige Freder. Tima är en uppenbar blandning av filmoriginalets mänskliga och robotiska Maria. Det är också symptomatiskt att det är Kenichi, en främling i Metropolis och därmed inte robot-van, som behandlar robotarna som individer och inte maskiner. Här är det robotarna, inte arbetarklassen, som offras för överklassens gottfinnande.

Det är alltså snarare design- än storymässigt som Metropolis hänger ihop med sin 20-talsförlaga. Föga förvånande är filmen fruktansvärt snygg i sin blandning av animé, en smula Hergé och försvarliga mängder riktigt cool steampunk. Scenen där Tima liknas vid en ängel till tonerna av ”St. James’s Infirmary” är extraordinärt vacker och för min del hade den innovativa utvecklingen av Timas tron kunnat pågå i minst fem minuter till. Som spegel till originalet är filmen intressant, men handlingen rymmer inte samma sprängkraft.

12 reaktioner till “Metoroporisu (2001)”

 1. Kul text! Och roligt att någon vågar sig på animén. Själv tycker jag att den är snygg, stämningsfull och smått filosofisk på det där klassiska ”Ghost-In-the-Shell”-viset. Men jag ser inte lika mycket paralleller till Langs klassiker och finner animén alldeles för ojämn för att hålla som film. Och handlingen är en smula tunn. Skulle själv ge den en trea, men inte mer. Tack för trevlig läsning!

 2. Oj vad du sålde in den här filmen till mig! Har den faktiskt på hyllan osedd. Ska ta och ändra på det snarast. Tack.

 3. @D R-L: Tack själv. Jag känner att jag är alldeles för dålig på att se animé med tanke på att jag oftast gillar dem, så det var bara att ta chansen. Toppklass var det kanske inte på den och det är mycket möjligt att jag läste in mer Metropolis i den bara för att jag visste att det var förlagan. Men den gav mig ändå mycket filmupplevelse, så för mig står fyran fast 🙂

  @Plox: Kul att du blev nyfiken! Jag är iofs väldigt förtjust i originalet, så det gjorde väl sitt till. Skulle vara spännande att få höra vad du tycker.

 4. Det var värst, jag har aldrig tagit en seriös titt på denna men den låter ju riktigt intressant på din beskrivning. Det är inte ofta cyborg/ robot temat och naturligt/ artificiellt liv behandlas på ett intressant sätt. Riktigt trevlig (intressant) filmblogg du fått till!

 5. @Mansuite: Du kanske inte ska hoppas på för mycket, jag är inte överdrivet bevandrad i animévärlden så det finns säkert andra filmer som gör det både bättre och snyggare. Men jag gillade vad jag såg och du har ju originalet på din lista.

  Tack och välkommen! Din sida känns som ett givet alternativ när det nu börjar dra sig mot jul och Steampunk är alltid rätt. Snygg var den också 🙂

 6. Den kommer upp på ”att se” listan i alla fall, det är ju bara ett plus att beröra dom ämnena. Har inte heller sett så mycket anime främst klassikerna men på tal om ”filmpupplevelse” så var Innocence helt makalös om du inte sett den, så vackert visuellt, bra musik och intressanta tankegångar. Tack, tack, kul att du gillar sajten. Jag hoppas jag hinner få klart allt under november. Det är lite pyssel.

 7. @Mansuite: Det kan jag tänka mig, jag tycker ju att det är jobb att bara underhålla den här bloggen 🙂 Med Innocence antar jag att du menar Ghost in the Shell 2 och inte den franska rullen med Marion Cotillard 😉

 8. Men det är ju kul också som tur är :-). Jo det var Ghost in the Shell II jag tänkte på :-). Jag är dessvärre inte så bred i mitt filmtittande längre och franska rullar har det inte alls blivit mycket av förutom Luc Besson och några mainstream som Emelie … , Delikatessen och liknande.

 9. @Mansuite: Det innebär ju bara att man har så många fler trevliga filmer att se fram emot. Jag ska göra mitt bästa för att ge dig några tips här 😉

 10. Förresten du nämnde på min blogg att musiken kanske var en slags hyllning till 1920-talets original Metropolis, ja, det var faktiskt nåt jag inte hade tänkt på. En annan sak jag kom att tänka på nu var att originalet hade två Marior, en falsk och en äkta. I animen finns bara en robot, frågan är om den är (en) äkta eller falsk (människa).

  I sammanhanget passar det kanske att tipsa om SVT:s nya serie Äkta människor som tar upp just det här med robotors eventuella mänsklighet:

  http://svt.se/2.161938/

 11. @Jojjenito: Ja, på så sätt är ju cyborg-konceptet lite mer utvecklat än den ”rena” roboten i Langs original.

  Jaha, är det det den handlar om, jag har bara sett trailers och inte fattat särskilt mycket av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: