Gomorra (2008)

I Neapel och trakterna därikring är det Camorran, maffian, som styr. Våldet finns ständigt närvarande men när det tar sig uttryck sker det ofta snabbt och skoningslöst. I Gomorra får vi möta fem olika människoöden vars liv är mer eller mindre insyltade med Camorran. Don Ciro går runt och lämnar pengar till familjer vars släktingar sitter i fängelse för att de ska klara sin försörjning. Det är dock ett farligt jobb eftersom han när som helst kan bli attackerad av rivaliserande klaner. Roberto jobbar med avfallshantering, vilket primärt består i att hitta övergivna stenbrott där han och hans chef kan dumpa giftigt avfall.

Pasquale är skräddare och har ett ganska välbetalt jobb men måste färdas i bagageutrymmet på en bil för att kunna vidareutbilda arbetare på en annan fabrik än den han jobbar för. Totò är trettonåringen som gärna vill bli upptagen i en klan och som initiationsrit blir beskjuten iförd skottsäker väst. Slutligen Marco och Ciro, två smågangsters och -knarkare, som tror att de är hot shit, gillar att låtsas att de är Tony Montana och beklaga sig över ”colombianerna”.

Filmen bygger givetvis på Roberto Savianos populära bok med samma namn, vilken tyvärr var relativt oläslig. Här har man plockat ut fem av de tydligaste historierna men filmen utgör inte någon markant förbättring. I boken fick man så mycket information att tråden blev begravd. I filmen får man så lite information att tråden tycks vara spårlöst försvunnen. Filmen ger intryck av att nästan kunna vara en sådan där dokumentär utan berättarröst där personer och händelser ska bistå med all kunskap men det funkar inte. Utan någon som helst bakgrund eller sammanhangsinformation får man sitta och gissa sig till vad det är som händer och hur det hänger ihop med maffiatemat.

Inte tillräckligt mycket dokumentär för att man ska bli upprörd. Inte tillräckligt mycket spelfilm för att man ska bli berörd.

16 reaktioner till “Gomorra (2008)”

 1. började på boken tröttnade
  började på filmen stängde av
  efter din recension vet jag att jag gjorde rätt

 2. Jag tyckte boken var rätt intressant ända fram till det helt plötsligt bara var flera sidor med namn. Då tappade jag tråden och har inte läst en sida till sen dess.

  För övrigt brukar jag vara jättenoga med att alltid slutföra en film eller bok, men Gomorra får vara ett undantag. Lustigt nog skedde ett undantag igår kväll faktiskt. Jag stängde av Den engelske patienten, för det var så tråkigt. Jag satt bara och tittade på klockan.

  Fy skäms på mig.

 3. @Pladd: Men fram tills dess lyckades du alltså hänga med i den trots all överinformation?

  Ja, English Patient är lite av ett sömnpiller men får jag titta på Fiennes och Scott Thomas är jag ganska nöjd 🙂

 4. SÅ dålig tyckte jag inte att den var (gillade miljöerna och fotot i vissa scener) men jag håller med om att den var SJUKT överskattad. Max en trea, nästan en tvåa i min bok.

  ”Inte tillräckligt mycket dokumentär för att man ska bli upprörd. Inte tillräckligt mycket spelfilm för att man ska bli berörd.” – Bra beskrivning av filmens problem!

 5. Hmm, host, och jag gillade givetvis den här filmen mycket. Såg att jag t.o.m. kallade den för briljant i min recension. Ooops. 😉

 6. @Jojjenito: But of course 😀 Det skulle bli en utmaning att en gemensam filmkväll för oss två…

 7. Mm, vi hade nog behövt Fiffi som medlare.

  Nä men, allvarligt ibland är vi väl överens… även om jag inte kan komma på nåt exempel just nu. ;D

 8. @Jojjenito: Jomen, vi var väl rätt överens om Hiroshima, mon amour? Men det är det enda jag kan komma på nu 😀

 9. Sofia& Jojjenito:
  Hahaha, vilken syn! Er två i varsin ända av TV-soffan som diskuterar belevat och lugnt med varandra och jag i mitten som värsta Kofi Annan, fast egentligen tycker jag antagligen inte som någon av er utan vräker mest ur mig svordomar 😉

 10. Sofia: Japp, Hiroshima mon amour var skräp, det är vi överens om. 🙂

  Fiffi Annan: Mm, nä, du har nog rätt: du funkar nog inget bra som medlare. 😉

 11. @Fiffi: Men det kanske skulle vara något? En medlare som är så galen att motparterna liksom måste bli de lugna i sammanhanget… 😀

 12. Sofia:
  Jag medlar mellan mina kunder hela dagarna, jag ÄR bra på det eftersom dom lyssnar på vad jag säger, vad jag kan och förstår varför jag säger och tycker som jag gör. Jag är inte lika säker på att du och Jojjento skulle göra detsamma ;D

 13. @Fiffi: Jo, jag förstod det på din avsomnade blogg men som du säger, jag och Jojje skulle nog inte vara lika resonabla som dina kunder 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: