To Kill A King (2003)

England anno 1648. Ett land sönderslitet av inbördeskrig mellan parlamentarister och rojalister. I spetsen för parlamentaristerna finns Lord Thomas Fairfax och Oliver Cromwell. Fairfax är en stridens man medan Cromwell är mer av politiker, om än inte diplomat. Han är fast besluten att se till att England blir ett frihetens land som inte lider under Stuartarnas ok, kosta vad det kosta vill. Om så krävs, är han till och med beredd att avrätta Charles I, kung av guds nåde. Fairfax är mer tveksam om detta verkligen är rätt väg att gå.

Om jag hade varit historielärare på gymnasiet hade jag hoppat jämfota av glädje över To Kill A King — en välgjord film som någorlunda ackurat beskriver ett historiskt skeende med åtminstone ett par kända skådisar. Det borde väl kidsen kunna lära sig något av? Som det var nu blev det väl inte mer än en tåviftning i TV-soffan, för som underhållning balanserar filmen farligt nära gränsen mer-intressant-än-bra. I likhet med många andra historiska filmer har man valt att inte pantsätta handlingen till priset av bakgrundsinformation, så om är detta ens första möte med Cromwell och hans rundhuvuden känner man sig lätt lite vilsen.

Som så ofta är Tim Roth riktigt bra i rollen som den mer eller mindre fanatiske Cromwell. Mannen som börjar med den hedervärda önskan att omvandla Englands undersåtar till fria medborgare men som snabbt hemfaller åt samma brutala maktfasoner som de tidigare härskarna. Arvet att ha skapat Englands första och enda republik till dags dato kan dock ingen ta ifrån honom.

4 reaktioner till “To Kill A King (2003)”

  1. Roth är alltid bra även i dåliga filmer. Är historielärare och har förvisso inte sett den här filmen ska kolla upp den. Läggs till att se listan pust!

  2. Det tycker jag absolut — har du sett Lecontes Ridicule? Riktigt bra om tiden kring franska revolutionen, gymnasieelever borde kunna uppskatta den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: