Mil gritos tiene la noche (1982)

alt. titel: Pieces

Efter Trash is Kings berömmande recension, kunde man ju inte annat än ta sig en titt på detta mästeverk.

På ett (vad det ser ut att vara i alla fall) respektabelt College-campus i Boston står allt inte rätt till. Stympade kvinnolik hittas lite här och var och det blir allt svårare för skolledningen att hänvisa till ”olyckor”. Polisinspektör Bracken ser snart ingen annan utväg än att skicka in poliskvinnan Mary Riggs undercover och hoppas att hennes kurviga kropp i kritvit tennis-utstyrsel ska dra till sig mördarens uppmärksamhet. Men som tur är behöver inte Mary Riggs tackla mördaren alldeles själv — till sin hjälp har hon den Kalle Blomkvist-liknande charmörstudenten Kendall.

Misstänkta gärningsmän lider man ingen större brist på; favoriterna är den skumme anatomiprofessorn Arthur Brown som med en glesnande tangorabatt glatt förevisar poliserna det flick-kranium han har på skrivbordet och vaktmästaren Willard som med ett lystet leende tittar på älskande par i buskarna samtidigt som han putsar sin glänsande motorsåg. Har har dessutom en olycklig förmåga att vara i närheten närhelst mördaren har sönderdelat ytterligare ett offer. Annars skulle man ju kunna tycka att det inte borde vara så hemskt svårt att notera någon som andas som Darth Vader (av upphetsning får vi väl anta) och går omkring med långrock, hatt, stora svarta gummihandskar samt en motorsåg i högsta hugg. Ibland släpar han även en blodig säck bakom sig.

Pieces har en odiskutabel trash-charm som räcker förvånansvärt långt och resten täcks upp av kniv- och motorsågsblänk samt ett rätt driftigt utnyttjande av skuggor. Särskilt roligt är det att se mördaren i profil och man undrar om det bara är en slump att det ser ut som om han är sagolikt välutrustad när han bär sin älskade motorsåg i höfthöjd. Genus-o-metern fick inte vara med och titta — det första polisen undrar om en av de mördade studentskorna är om hon var lättfotad. Det är en hel del toppless och mer därtill och Mary Riggs bidrag till mysteriets upplösning behöver vi inte ens tala tyst om, för det existerar inte.

Det kan dock vara en idé att stänga av när det är ungefär fem sekunder kvar, för Pieces filmmakare kunde uppenbarligen inte sluta medan man låg på plus. I övrigt en underhållande slasher med den livsviktiga sensmoralen: Never come between a boy and his porn!

9 reaktioner till “Mil gritos tiene la noche (1982)”

  1. @Sara: Så bra!

    @BRC: Den finns exempelvis på sodvds.co.uk och begagnad via play.com. Eller också har man snälla vänner som lånar ut 😉

    @Filmitch: Ja, den borde i alla fall vara mer underhållande än Slaughter 🙂

  2. Ja och inte bara den, jag verkar vara inne i en riktig filmsvacka ingenting jag ser är riktigt bra 😦 Det var ett par år sedan ngt liknande hände, jag vill minnas att det var the Hours som vände trenden då.

  3. Så där är det ju ibland — ett otacksamt jobb, men någon måste göra det 🙂 Men Hours hade då inte vänt någon svacka för mig, kan jag säga

  4. Bra recension. Utom-amerikanska slashers (och italienska och spanska skräckfilmer från 70- och 80-tal i allmänhet) är inte vidare kända för någon genusanalys. Jag tror man måste se förbi det. Flera av regissörerna var subversiva och de fick i princip göra vilka filmer de ville bara de innehöll sex och våld (gärna i kombination). Därför kan man hitta väldigt progressiva subtexter i många trashfilmer. Argento var tex tidig med att ha med queer-karaktärer i sina filmer, Tombs of the Blind Dead-filmerna kritiserar den spanska fascismen, Fulci tog upp kolonialism och de koloniserades hämnd osv. Tuttar och våld var främst krav från filmbolagen så att de kunde säljas på en internationell marknad. Mer än så blandade sig inte bolagen i manus.

  5. @trashisking: Tack. Nej, självklart är starka och positiva och icke-sexualiserade kvinnokaraktärer inte något man förväntar sig i skräckfilm generellt (framförallt av lite äldre datum), men man slutar ju aldrig att hoppas 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: