Dead Heat (2007)

I februari i år gick en sann nestor ur tiden. Dick Francis hann skriva mer än 40 deckare ovanpå en synnerligen framgångsrik jockeykarriär (under en period kunde han till och med titulera sig drottningmoderns egen jockey) och han nyttjade den första karriären flitigt då alla böckerna på ett eller annat sätt har koppling till en professionell hästvärld, må det sedan vara slätlöp, steeplechase eller polo. Trots att det säger sig självt att någon som spottar ur sig en bok om året inte alltid kan prestera på topp har herr Francis ändå inte mindre än tre Edgar Awards under bältet.

Dead Heat tillhör de senare böckerna och det ska väl sägas att den ganska väl inordnar sig i ledet: den går helt enkelt på rutin. Enligt Dick Francis mall 1A har vi en 30-something kille (Max Moreton) med ett jobb (kock) vilket spelar en ganska stor roll i historien. Det ger också författaren möjlighet att visa att han Har Läst På. Max bedömer sannolikt inte sig själv som särdeles attraktiv men träffar givetvis en snygg och slagfärdig tjej (Caroline) som faller som en fura för Max charm. Max ser inte heller sig själv som modig eller djärv men är stadig som en engelsk ek och håller huvudet kallt när det Verkligen Gäller. Helt utan egen förskyllan blir han insyltad i ett mysterium som han snart måste lösa för sig egen överlevnads skull och det utan att veta vem han kan lita på.

Man kan börja undra om det ändå inte ligger något i anklagelserna om att det egentligen var fru Francis som var hjärnan bakom herr Francis framgångar. Hon gick nämligen bort år 2000 och det har skett en ganska markant kvalitetsnedgång sedan slutet av 90-talet. Dead Heat är varken mer eller mindre än hyfsad, en klassisk whodunit-historia som är underhållande när man läser den men glömmer bort i samma stund som man ställer tillbaka den i bokhyllan. För egen del skulle jag istället hellre rekommendera någon av klassikerna, vilka fortfarande håller måttet både handlings- och spänningsmässigt sett (även om de också till stor del följer den ovanstående mallen), exempelvis For Kicks, Reflex eller varför inte Odds Against, den första delen om den invalidiserade jockeyn Sid Halley som blir privatdetektiv?

2 reaktioner till “Dead Heat (2007)”

  1. Jag har just läst Even Money, tydligen näst sista boken från min gamle idol, den är författad av far & son Francis, och den rekommenderas definitivt inte.
    Har också hört ryktena om att frun låg bakom, och det stämmer nog, åtmintone till viss del. Men det var väl också att gubben blev äldre och tröttare, gnistan kanske försvagades rejält när han blev änkling.

  2. Hej Agneta 😉 Ja, så kan det ju förstås också vara, inte ens den sista Sid Halley-boken var mycket att hänga i julgranen. Tur att han har skrivit många som fortfarande håller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: