alt. titel: So Close

Systrarna Ai Lin och Ai Quan har ett familjeföretag tillsammans. Men de är inte hårfrisörskor eller säljer te över nätet. Med hjälp av det överlägsna övervakningssystem som deras far utvecklade har de istället tagit sig an yrkesmördargebitet, vanligtvis med Ai Quan framför datorn och Ai Lin som utför den mer fysiska delen av uppdragen. Nu är systrarnas liv på väg att kompliceras en smula; polisen Kong Yat Hung är dem på spåren samtidigt som deras senaste kund försöker röja dem ur vägen. Dessutom rubbas jämvikten mellan dem när Ai Lin träffar sin gamla flamma Yen och Ai Quan vill ta på sig mer ansvar. Lillasystrar kan också!

Som av en slump såg jag Chik… back-to-back mot regissören Corey Yuens senaste Hollywood-magplask, DOA. Ahhh, vilken skillnad. Hong Kong-rullen är både snyggare och smartare med tre riktigt bra kvinnoroller som gör något istället för att bara vara liveversioner av storbystade dataspelskaraktärer. Istället för långsamma glidningar över bikinibakar introduceras Ai Lin med fokus på powerboots och fräcka solglasögon (som bägge förutom att vara sällsynt moderiktiga också är högst funktionella). Kong är trovärdigt vanlig i hästsvans, uppnäsa och aningens för stora framtänder. Här ges fightingscenerna ordentligt med utrymme och ja, här är vajerarbetet (oftast) motiverat och därför betydligt häftigare.

Det riktigt roliga är att Ai Lin, Ai Quan och Kong, utifrån hur deras karaktärer beter sig, alla lika gärna skulle kunna ha varit män (nästan i alla fall, det finns framförallt ett stooort undantag som jag inte ska avslöja här). Ai Lin möter kärleken och funderar på att slå sig till ro medan Kong tar vansinniga risker och blir utskälld av sin chef. Chik… är helt enkelt riktigt bra Hong Kong-action och det är bara att hoppas på att Corey Yuen får chansen att visa vad han kan i Hollywood för inte ens Transporter når upp till den här klassen.