The Mill on the Floss (1860)

Vid floden Floss ligger kvarnen som funnits i släkten Tulliver i generationer. Pappa Tulliver är en patriark i ordets positiva och negativa mening — mån om att ta hand om fru och familj, men samtidigt besittande en järnvilja som det kostar på att gå emot. Särskilt problematiskt blir det när han förlorar en rättegång mot advokat Wakem medan dottern Maggie blir allt mer vänskaplig med dennes son Philip. Familjen måste till slut gå ifrån hus och hem och Mr Tulliver, döende i sviterna av en stroke, får resten av familjen att lova att hämnas honom och till varje pris återerövra kvarnen.

The Mill on the Floss är i mångt och mycket ett förarbete till Middlemarch. Den noggranna beskrivningen av livet i en mindre stad på landsbygden finns även här men karaktärerna är i vissa avseenden något mindre utvecklade och persongalleriet är mindre. På både gott och ont är Mill också något mer humoristisk i sin framtoning, särskilt när man får stifta bekantskap med Tom och Maggies mostrar och morbröder.

Framförallt Maggie Tulliver är oerhört omsorgsfullt beskriven, inte bara vad gäller utseendet allteftersom hon växer upp utan framförallt hennes känslo- och tankeliv — George Eliots paradgren får man väl kalla det. Inte minst är det krocken mellan hennes idealism och broderns pragmatism som utgör ett tydligt driv i berättelsen. Mill levererar ett starkt porträtt av en flicka/kvinna som i tidens anda hade få möjligheter att påverka sitt eget liv och ständigt slits mellan att göra det hon egentligen önskar och eftersträvar eller istället göra det som både hon och andra anser vara hennes plikt.

Mill är tung att komma igång med, beskrivningarna av Maggies och Toms barndom tar sig liksom aldrig men man blir rikt belönad om man framhärdar. Berättelsen blir ibland kanske lite väl pratig och ordrik och slutet är väldigt abrupt, nästan som om Eliot inte riktigt visste hur hon skulle lämna Maggie och Tom och därför gjorde det enkelt för sig. Men mycket av detta vägs upp av bekantskapen med Maggie och de förstklassiga beskrivningarna av hennes liv och utveckling.

Librivoxkvalitet: Helt ok med avseende på både tal och ljud med vissa undantag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: