The Jacket (2005)

Mentalsjukhus som ligger i stora, deprimerande stenbyggnader brukar aldrig innebära goda nyheter, varken för anställda eller patienter. Så inte heller Alpine Grove, där Gulfkrigsveteranen Jack Starks blir intagen efter att ha dömts som polismördare. Det är långa och sunkiga korridorer, tröstlösa allrum, en hord mer eller mindre ovårdade och ryckiga patienter i morgonrock, sadistiska vårdare och så förstås det där rummet i källaren där Dr Becker utför patientexperiment som antagligen inte skulle godkännas av sjukhusledningen. Men, som doktorn så riktigt påpekar, ”You can’t break something that’s already broken”…

Sett enbart till skådespelarna skulle The Jacket kunna vara en utmärkt film, problemet är bara att ingen av dem verkar anstränga sig överhövan. Chris Christoffersson är mest bara trött, Jennifer Jason Leigh nollställd som vanligt och trots svart nagellack istället för krinoliner och the Queen’s finest British accent har Kiera Knightly fortfarande inte så mycket mer att komma med än att göra sitt redan enorma underbett ännu lite större när hon ska verka stressad. I allt detta famlar en acceptabel Adrien Brody och en riktigt bra Daniel Craig runt förgäves.

Men skådespelarprestationerna är inte det enda problemet. Handlingen spretar åt alla möjliga håll, en massa små trådar blir liggande kvar utan åtgärd och som tittare får man vara beredd på att ta en hel del för givet. Vad var exempelvis poängen med att göra Jack Starks till Gulfkrigsveteran? Hur kommer det sig att Starks helt plötsligt bara kan knalla ut från en hårdbevakad avdelning? Och vad hände egentligen med MacKenzie? Visuellt försöker filmen vara surrealistisk, vacker och konstnärlig men eftersom ytterst lite i övrigt funkar som det ska blir det mest ansträngt och irriterande.

Det enda som är riktigt bra är titeln. The Jacket är ytterligare ett exempel där det engelska språket är överlägset det svenska vad gäller tuffhet. På ren svenska skulle filmen nämligen heta Tröjan eftersom den ”jacka” som åsyftas egentligen är en tvångströja, använd i de omänskliga källarexperimenten. Fast titelns poäng, när den lika gärna skulle kunnat heta The Box eller The Drug eller The Extra Corporeal Time-Travel, förblir ett mysterium.

2 reaktioner till “The Jacket (2005)”

  1. Heh… 😉 Jag har aldrig riktigt förstått poängen med hennes popularitet, kan ju alltid hoppas att hon likt Julia Ormond sjunker i glömskans träsk efter en kort glansperiod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: