Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970)

alt. titel: Investigation of a Citizen Above Suspicion

Är det möjligt att komma undan med mord? Och då snackar vi inte ”det perfekta brottet” utan snarare genom att vara en så perfekt gärningsman att ingen vill eller kan misstänka en. Il Dottore, den namnlöse tidigare chefen för Roms mordrotel, skär halsen av sin älskarinna och lämnar gott om fysiska bevis efter sig. På ett ljudband meddelar han att han gör detta, inte för att försvåra utredningen, utan som ett experiment: finns det personer som helt enkelt inte kan misstänkas?

Det Italien som här möter en är lätt absurdt samt fullt av paranoia över subversiva och revolutionära element (understruket av ett riktigt fint litet score signerat signore Morricone). Förvisso består subversiviteten mest i klotter som hyllar Stalin och Ho Chi Mihn men det anses icke desto mindre viktigt inom Rompolisen att hålla reda på alla dessa klottrare genom bland annat genom telefonavlyssning. Il Dottore, som gått vidare till chef för roteln för politiska brott, ges därmed också goda möjlighet att mer eller mindre outtalat hota poliser som har akter i det enorma arkivet. Detta under en period när han själv verkar osäker på om han ska blotta sig för misstankar eller försöka förtrycka eventuella sådana i hans egen riktning.

Indagine su… ger en intressant bild av maktmissbruk och en personlig nedbrytning hos Il Dottore som påminner om Raskolnikovs. Il Dottores grepp om verkligheter blir allt mer osäkert och han blir allt mer paranoid, trots att han ju egentligen bör ha varit inställd på att åka dit eller åtminstone förr eller senare bli utfrågad. Kritik riktas också mot polisens arbetssätt; man drar snabbt slutsatser om mordoffret (hon äger inga underkläder och bäddar sängen med svarta satinlakan) och potentiella gärningsmän (homosexuella eller revolutionärer).

6 reaktioner till “Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970)”

  1. Mm, vår tids Italien är ju fortfarande lätt absurt. Kunde ju inte låta bli att tänka på t ex Berlusconi och hans beteende som väl nästan skulle kunna beskrivas som liknande Il Dottores.

  2. @Jojjenito: Vill minnas att någon påpekat att om Italien inte hade varit ett europeiskt land skulle man ha kallat det för bananrepublik i tid och otid… Fast Berlusconi åker ju dit både nu och då — det verkar bara vara att ingen bryr sig överhövan.

  3. Jag fann ju filmen bra på flera plan. Det roliga är att jag (och andra som gillar den) förmodligen ser den på ett lite annat sätt. Eller så tilltalar den helt enkelt vissa mer än andra.

    Visst är det inte en helt realistisk inblick i ett ”normalt” samhälle. Den överdriver en del för att visa hur absurd situationen är. Samtidigt visar den till stor del hur det går till runt hela världen – personer i maktpositioner kommer undan med en hel del, trots att de uppenbarligen är skyldiga.

    Sen finns det en del som inte tycker att huvudpersonen är särskilt sympatisk och det gör att de inte gillar filmen så mycket. Själv gillar jag honom och speciellt Gian Maria Volonté som spelar honom. Gillar för att han är så extrem, självgod och dominant 😉

  4. @Movies-Noir: Det är möjligt att det bara handlade om förväntningar, men surrealism är en svår genre tycker jag. Ibland funkar det, ibland blir det bara konstigt.

  5. Det håller jag absolut med om. Brukar ha svårt för surrealism, men tycker inte det var det här. Absurt kanske, men surrealism är för mig något mer (åtminstone i filmens värld).

  6. @Movies-Noir: Det har du säkert rätt i, jag har också känslan av att ”Surrealism” är en ganska specifik genre inom flera kulturyttringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: