alt. titel: Investigation of a Citizen Above Suspicion

Är det möjligt att komma undan med mord? Och då snackar vi inte ”det perfekta brottet” utan snarare genom att vara en så perfekt gärningsman att ingen vill eller kan misstänka en. Il Dottore, den namnlöse tidigare chefen för Roms mordrotel, skär halsen av sin älskarinna och lämnar gott om fysiska bevis efter sig. På ett ljudband meddelar han att han gör detta, inte för att försvåra utredningen, utan som ett experiment: finns det personer som helt enkelt inte kan misstänkas?

Det Italien som här möter en är lätt absurdt samt fullt av paranoia över subversiva och revolutionära element (understruket av ett riktigt fint litet score signerat signore Morricone). Förvisso består subversiviteten mest i klotter som hyllar Stalin och Ho Chi Mihn men det anses icke desto mindre viktigt inom Rompolisen att hålla reda på alla dessa klottrare genom bland annat genom telefonavlyssning. Il Dottore, som gått vidare till chef för roteln för politiska brott, ges därmed också goda möjlighet att mer eller mindre outtalat hota poliser som har akter i det enorma arkivet. Detta under en period när han själv verkar osäker på om han ska blotta sig för misstankar eller försöka förtrycka eventuella sådana i hans egen riktning.

Indagine su… ger en intressant bild av maktmissbruk och en personlig nedbrytning hos Il Dottore som påminner om Raskolnikovs. Il Dottores grepp om verkligheter blir allt mer osäkert och han blir allt mer paranoid, trots att han ju egentligen bör ha varit inställd på att åka dit eller åtminstone förr eller senare bli utfrågad. Kritik riktas också mot polisens arbetssätt; man drar snabbt slutsatser om mordoffret (hon äger inga underkläder och bäddar sängen med svarta satinlakan) och potentiella gärningsmän (homosexuella eller revolutionärer).