Slap Shot (1977)

En osedvanligt stor andel sportfilmer berättas ur ett underdog-perspektiv, det ligger något outsägligt fascinerande i berättelsen om högoddsaren som går hem. Något ovanligare upplever jag är dock att man beskriver fortsättningen, vad händer efteråt, när alla lagrar är skördade och älskarinnorna börjar prata med kvällspressen? Antagligen är det perspektivet alldeles för vardagligt och tråkigt, det ligger liksom i sportens natur att man bortser från förluster och fokuserar på vinsterna.

Hockeylaget Charlestown Chiefs har dock inte så många vinster att fokusera på. De spelar i någon gärdsgårdsserie långt ifrån NHL. På matchdagen finns alltid gott om biljetter kvar till hemmamatcherna, inte ens de egna stadsborna tycker inte att laget är mycket att hänga i julgranen och snart kommer även beskedet om att stålverket, ortens primära inkomstkälla och tillika lagets ägare, måste läggas ned. Vändpunkten kommer när laget värvar ”the Hanson brothers”, vilka ger dem en aldrigt tidigare skådad popularitet genom att vara obönhöriga slagskämpar på isen. Snart börjar Chiefs att få segervittring på pallplats i ligan.

Ibland är det nyttigt att se äldre filmer och inse att allt faktiskt inte var bättre förr. Ur säkerhetssypunkt kan man ju tycka vad man vill om att majoriteten av spelarna i Slap Shot kör match efter match utan hjälm men det man framförallt reagerar på är spelarnas attityder. Att nedvärdera någon med epitetet ”pussy” är en vana som väl knappast har upphört, men den totala fixering vid homosexualitet känns definitvt åldersstigen (med förbehållet att jag för den skull har en aning om hur jargongen går i nutida omklädningsrum). Det värsta man kan säga om någons fru är att hon är flata; därmed sås också misstankar om att någon med en flata till hustru ju per definition måste vara ”queer”.

Men bortsett från det här är Slap Shot en rätt kul film som samtidigt klarar av att hantera åtminstone marginellt känslosamma situationer, primärt i form av Paul Newmans envisa förvissning om att det inte är helt kört mellan honom och ex-frun. Hockeyspelarna pucklar på varandra med lika gott mod som de senare hinkar bärs och spelar kort. Exakt hur de vinner de matcher som först och främst ägnas åt slagsmål beskrivs inte närmare och det kanske inte heller behövs. Ta chansen att se en ung Michael Ontkean (Twin Peaks) och Swoosie Kurtz i en av sina första filmroller. Om det inte duger, kanske Paul Newman i rutiga brallor eller en snitsig skinnoutfit à la 70-tal är något att gotta sig åt?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: