”Hör och lyssna, ädla män, Som fötts utav fritt blod, Till denna sång om en god yeoman, Han hette Robin Hood”. En populärvetenskaplig undersökning av Robin Hood-legenden, från medeltida ballader via Hollywood till begreppsanalys av hur namnet används idag.
Mannen från Barnsdale var en positiv överraskning för min del. När man väl vant sig vid Dick Harrisons kanske lite överdramatiserande uppläsning är själva innehållet intressant, medryckande och av allt att döma vederhäftigt. Harrison balanserar mycket bra de olika delarna av legenden Robin Hood under medeltiden, den eventuella verkligheten bakom dikten och popkulturella referenser. Det faktum att han inte ens skyggar för att analysera Mel Brooks i detta sammanhang bör tyda på en hälsosam självdistans.
Som idéhistoriker måste jag nog dock erkänna att jag fann mest nöje i hans lustmord på sentida dekonstruktivistiska historiker/litteraturvetare som bland annat jämställer Robin Hood med jultomten. Vill man är det inte så svårt att göra sig lustig över postmodernism…