The Lost Stradivarius (1895)

En klassisk viktoriansk spökhistoria som involverar andar, besatthet och hedniska ritualer. John Maltravers hittar en Stradivarius i sitt rum vid Eton och tycks återuppväcka en ond ande när han spelar ett särskilt musikstycke på den. Självklart blir både han och anden alltmer involverade i varandra och det är en symbios som snart påverkar både familjerelationer och hälsa.

I vissa lägen är The Lost Stradivarius naturligtvis präglad av den tid den skrevs med högtravande uttalanden om vad riktiga engelsmän bör och inte bör göra, inte minst med avseende på religion. Den spinner också kopplingar mellan farlig dekadens och aristokrater som tror att de står över det övriga samhället, framförallt när de kan flytta till Italien.

Författaren John Meade Falkner är i sig intressant i så måtto att han var både en mycket framgångsrik affärsman och akademiker, inriktad bland annat mot antika skrifter. The Lost Stradivarius är en av tre skönlitterära böcker som alla har äventyrliga och/eller övernaturliga teman.

Nästan 20 år innan mästaren själv lyckas Falkner i vissa lägen faktiskt få till en nära nog Lovecraftsk stämning, inte minst genom hans medvetna användande av en djävulsk melodislinga som återuppväcker både det ena och det andra. Och precis som Lovecraft fegar han ur mot slutet.

Librivoxkvalitet: Bra inläst av en och samma person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: