En bra deckare är som en kall öl — det är aldrig fel. Anne Holt levererar vanligtvis riktigt trevliga varor och så även i denna bok där hon har lämnat den något svåråtkomliga polisen Hanne Wilhelmsen för en ny hjältinna: Inger Johanne Vik.

Barn försvinner från flera orter i Norge för att återfinnas döda med beskedet ”Du fick som du förtjänar”. Alla utom lilla Emilie som också var den första att försvinna. Polisen Yngvar Stubø kämpar dag och natt för att hitta en öppning i fallet och tar i ren desperation kontakt med Inger Johanne Vik, forskare inom juridik och psykologi. Hon har nämligen också genom FBI gått kurs i profilering. Inger Johanne förhåller sig dock avvaktande och nystar samtidigt själv i en gammal rättsskandal. Men när fler barn försvinner går det inte längre att stå utanför och hon dras samtidigt till den trygge Yngvar.

Inger Johanne och Hanne påminner i mångt och mycket om varandra, de är personer som det är mycket svårt att komma inpå livet. Ibland så till den milda grad att man som läsare inte riktigt förstår varför omgivningen anstränger sig så mycket som den gör. Utvecklingen av relationen mellan Inger Johanne och Yngvar är trots detta av någon anledning trovärdig och dessutom ganska rar — man unnar dem verkligen varandra.

Även språkmässigt vet Holt vad hon gör och det skadar ju inte att översättningen är gjord av självaste Maj Sjöwall. Det hela är flyhänt och pepprat med trevliga ord som ”dagvill”. Däremot blir författaren lite väl överambitiös när det gäller att knyta ihop precis alla trådar mot slutet, det hela känns lite krystat.

Men, kan man annat än gilla en bok där hunden är döpt till Jack, Kungen av Amerika?