Matrubhoomi: A Nation Without Women (2003)

Detta är verkligen ingen partyrulle. Vill man ha myspys med chips och godis gör man nog bäst i att satsa på True Lies eller Avatar, om inte annat lär den inledande scenen med dränkandet av ett nyfött flickebarn göra att man sätter chipsen i halsen.

I en icke angiven framtid är männen regeln och kvinnorna undantaget. I en liten by är det länge sedan man såg en flicka — kvinnliga underhållare/strippor har ersatts av män (intill en viss gräns i alla fall), tidelag hör till vardagen och man håller minnena vid liv genom repiga p-rullar på VHS. När en präst till slut hittar den ljuva Kalki kommer hon att förändra livet i hela byn, inte bara för de män hon gifter sig med.

Det intressanta med Matrubhoomi är dels hur könsmönstret översätts till sociala konflikter mellan kaster, dels på det sätt samma mönster beskrivs som fullständigt permanentat trots att det under en längre tid inte funnits några kvinnor som kunna upprätthålla det. Kvinnornas sällsynthet har absolut inte gjort dem till några upphöjda och avgudadade varelser, tvärtom. Det enda männen tycks sakna är sex och ordentligt lagad mat och det kvinnliga är fortfarande klart underordnat det manliga.

Indien är ett av de länder där det åtminstone i vissa stater fortfarande tillhör vanligheterna att man gör det mesta för att försäkra sig om söner istället för döttrar, en praktik som nu gör att man beräknar att det om tio år sannolikt kommer att finnas ett 25 miljoner stort ”mansöverskott”. Matrubhoomi är en film som försöker beskriva hur det kan bli när det har gått mycket längre än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: