Things With Claws (1961)

Smaka på titeln. Notera sedan att baksidestexten utlovar ”tales of animal terror” och att framsidans tagline propagerar för ”Terrifying tales of clawed creatures with murderous motives”. Känns rätt bra, va?

Jag vill ha pengarna tillbaka!!!! Ett så skamlöst försök till falsk marknadsföring var det länge sedan jag kom i kontakt med. Med undantag för den första och två sista novellerna, för detta är som sagt en antologi (det fick de rätt i alla fall…), är vi inte i närheten av någon ”animal terror”. Jag har inte ens förmåga att avgöra om de övriga bidragen är bra i sig själva av ren besvikelse. Ofta tycks de handla om olyckliga människor som låter sina hundar och katter och fåglar och allt vad det nu är symbolisera deras känslor på ett säkert väldigt finkänsligt och psykologiskt sätt. Jag är bara inte mottaglig. ”The Red Rats of Plum Fork” börjar lovande med en råttinvansion men tappar luften totalt i slutklämmen.

Först ut blir läsaren dock trakterad med Daphne du Mauriers ”The Birds”, vilken den uppmärksamme har helt rätt i om hon/han antar är bakgrunden till Hitchcocks betydligt mer berömda film. Det är en tajt beskrivning av en fågelinvasion som, i likhet med attackerna i H.G. Wells Världarnas krig, inte ger läsaren något gratis vad gäller förklaringar. Spänningen byggs skickligt upp av små, till synes oskyldiga och rent av komiska, händelser för att snart vara bortom all kontroll. Även slutklämmen ”The Cat Man” är helt ok men inte i klass med inledningen. Betyget ges enbart på basis av dessa två försonande drag.

2 reaktioner till “Things With Claws (1961)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: