The Road To Guantanamo (2006)

Kafka hade, som T-shirten påminer oss, det inte så roligt. Det är dock osannaolikt att han upplevde något så Kafkaartat som att vara fånge i det läger som sattes upp vid den amerikanska Guantanamo Bay-basen på Kuba och under ett par års tid bli utfrågan om sina sympatier med och kopplingar till talibaner och Usama Bin Laden.

Det är istället vad som hände de så kallade ”Tipton Three”, tre brittiska unga män som befann sig i Pakistan under september 2001 och där tog det ödesdigra beslutet att se vad som var på gång i Afganistan. Därifrån tycks vägen, om än något slumpartad, ha varit relativt spikrak ända fram till Guantanamo.

The Road to Guantanamo är ett så kallat docudrama — en dokumentär som till stora delar är dramatiserad. Dessa dramatiseringar är ganska påkostade och ger därmed tittare bättre möjligheter att sätta sig in i de situationer som Ruhal, Asif och Shafiq uplever både i Afganistan och på Kuba. Med jämna mellanrum får vi också höra de tre männen själva berätta om vad som hände och man har också brutit upp berättandet med samtida nyhetsinslag.

Filmen belyser givetvis ett viktigt ämne — så här kan inte länder som vill kalla sig civilserade behandla människor, inte ens efter en händelse som 11 september. Inte minst med tanke på att resultatet blir så enormt magert, om man ska tro filmen kunde endast tio av 750 fångar åtalas för någon form av brott. Däremot fick filmen kritik för att inte på något sätt ifrågasätta det faktum att man här hade tre personer som i september 2001 bestämmer sig för att Afganistan skulle vara kul att besöka. Senare har också en av männen erkänt att de ska ha befunnit sig i ett träningsläger och där ”hanterat” vapen.

Så i slutänden kanske mer upplysande än underhållande, vilken å andra sidan fyller en funktion det också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: